dilluns, 13 d’agost del 2012

Narcís híbrid flixenc, dedicat a la Dra. M. Àngels Cardona i Florit

Narcissus x Cardonae Lloret Sabaté & Fernández Casas

Inflorescència de Narcissus x Cardonae, Flix

Híbrid nou per a la ciència descobert la dècada dels 80 a Flix i descrit l'any 2009. Es tracta d'un híbrid entre Narcissus tazetta i Narcissus dubius. Ambdós progenitors són molt rars a la zona.


Inflorescència de Narcissus x Cardonae, Flix

És una planta bulbosa que té vàries fulles i que, al moment de la florida, té una tija al capdamunt de la qual hi ha entre 5 i 12 flors blanques.


Grup de vàries plantes de Narcissus x Cardonae

Creix a les garrigues i l'hem trobat en dues localitats més de Catalunya, al Vallès Oriental, a més de la població de Flix. La població de Flix tenia uns 10 nuclis els anys 80, però el 2010 sols en vam comptar 3 amb un total de 9 individus, 4 dels quals van arribar a florir.


Plec d'herbari, herbari FLS (Lloret i Sabaté)

La planta la vam descriure de la població de Flix i el seu nom específic està dedicat a la Dra. Maria Àngels CARDONA i FLORIT, (Ferreries, Menorca, 08-x-1940 - Barcelona, 24-xii-1991)  eminent botànica i Catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Plec d'herbari, dipositat a l'herbari MA, Jardín Botánico de Madrid



La metgessa Mar Lloret, col·laboradora del bloc amb un dels exemplars del narcís flixanco, Flix, febrer de 2005,



2 comentaris:

  1. Els cardonae del figaro comencen a florir . Molt bona pagina.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies David, a veure si m'hi allargo un dia d'aquest, miraré la població de la Garriga (si no l'han collit) i la de Flix.
    Salut

    ResponElimina

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...