dilluns, 27 d’agost del 2012

Malrubí d'aigua

Lycopus europaeus L.


Inflorescència de malrubí d'aigua, herbassar higròfil vora l'Ebre, Flix

El malrubí d'aigua és una herba perenne que no arriba al metre, té arrels rizomatoses i la tija erecta té 4 angles, és a dir, és de secció quadrangular i està envoltada per pèls molts fins.


Flors de malrubí a les aixelles de les fulles

Rama amb fulles i flors, Boca Bovera, Flix, setembre de 2012


Les fulles són lanceolades i dentades o lobulades de fins a 1 cm de llargues i 4 mm d'amplada; són glanduloses però la planta no és gaire aromàtica.




Della de la inflorescència, Boca Bovera, Flix, setembre de 2012



Les flors estan agrupades en inflorescències al voltant de les aixelles de les fulles i protegides per bractèoles; el calze, amb 5 dents, és acampanat i d'uns 3 mm; la corol·la és poc més llarga amb 4 o 5 lòbuls; els estams sobresurten de la corol·la i tenen les anteres violàcies; els fruits, formats per 4 peces anomenades núcules que tenen forma de ferradura, no arriben als 2 mm.




Flors de malrubí a les aixelles de les fulles


Viu als herbassars vora l'Ebre i altres corrents d'aigua i fins hi tot vora alguna bassa entollada, de vegades al mig del canyissar. No és rara al seu habitat típic.

En infusions s'ha utilitzat contra la febre i les hemorràgies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...