dimarts, 14 d’agost del 2012

Negundo, auró americà

Acer negundo L.



Exemplar de negundo amb el típic color groguenc, vores de l'Ebre, Garcia



Negundo a la vora del riu en un bosc de ribera, Ascó


El negundo o auró americà és un arbre nadiu d'Amèrica que s'ha naturalitzat a la nostra comarca. De fet,  ja en vam comptar més de 20 peus ben crescuts a Flix, al bosc de ribera del marge esquerre del Riu de Baix, aigües amunt del pas de Barca.



Fulles compostes del negundo

El negundo creix molt de pressa i pot superar els 20 m. És un arbre caducifoli i dioic, és a dir, peus amb flors masculines i peus amb flors femenines. Té les fulles compostes per diversos folíols i sovint de forma variable. Les flors són molt petites i estan agrupades en raïms.



Infrutescència en forma de ramell, amb llavors


Un cop fecundades les flors dels raïms es transformen en fruit i aquests en inflorescències.


Llavors alades (sàmares) en parelles


Els fruits són alats i s'anomenen sàmares, igual que en el cas dels oms o de tantes espècies amb fruits alats; estan agrupats en parelles i es dispersen pel vent. Són molts els ocells que s'alimenten d'aquests fruits.

És un arbre que s'ha naturalitzat en gran part del món. En alguns llocs es vol eradicar perquè es diu que pot modificar l'associació vegetal del bosc de ribera.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...