dijous, 30 d’agost del 2012

Tríbol o Abriull

Tribulus terrestris L.

Planta ramificada  de tríbol en flor i fruit, Ascó

El tríbol és una herba de la família de les zigofil·làcies, normalment ajaguda i ramificada al terra, que pot superar perfectament 1 m de llargada.



Planta de tríbol en fruit, Ascó

Té les fulles compostes de fins a 8 cm de llarg, amb els folíols oposats i en nombre de fins a 12-15 parells. A l'aixella de les fulles creixen les flors.



Planta de tríbol en flor, Ascó

Les flors estan formades per 5 peces, els pètals són d'un groc viu. El fruit està format de carpels que se separen a la maduresa; cada carpel té 2-4 apèndixs molt punxents que sovint es claven a les soles d'espardenyes i sabates i provoquen punxades a les bicicletes. Durant el període d'estiu que es quan el fruit està plenament madur.



Planta de tríbol en flor i fruit, Ascó

No s'ha acabat de confirmar la seva possible propietat afrodisíaca, encara que en la medicina popular asiàtica ha tingut aquest ús durant mil·lennis.

A la nostra comarca la podem trobar en qualsevol zona; viu a les vores de camins, erms molt secs, descampats, eres i també en cultiu on la planta es fa més grossa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...