dijous, 23 d’agost del 2012

Volantí espigat

Myriophyllum spicatum L.


Plantes amb fulles i tiges rosades de volantí espigat, Flix

El volantí espigat és una herba aquàtica de rizoma reptant que arrela fins a 3 m de fondària; la planta no sol passar dels 2,5 m. Té les fulles de fins a poc més de 3 cm, sovint més curtes que els entrenusos en verticils de fins a 4 i formades per fins a 35-40 segments oposats.


Espiga floral de volantí espigat, Riba-roja

Les flors, agrupades en espigues més llargues de 4 cm, són unisexuals i estan agrupades en verticils, amb bràctees més curtes que les pròpies flors i dentades; els petals fan poc més de 3 mm i són vermellosos a les flors masculines i pràcticament inexistents a les femenines; sol tenir unes 4 flors per verticil; els fruits són tuberculats i fan uns 3 mm.


Detall d'espiga floral de volantí espigat, Riba-roja

Floreix des del maig fins al setembre. Habita a l'Ebre i a altres aigües de curs lent, també en algunes basses. És planta de distribució subcosmopolita.

Espècie que ha esdevingut molt comú els darrers 20 anys. Es diferencia de volantí verticil·lat per les seves fulles i bràctees florals més curtes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...