dimecres, 28 de novembre del 2012

Aufals

Medicago sativa L. subsp. sativa



Rama prostrada d'una planta d'aufals florida, Flix, herbassar viari, maig de 2011

L'aufals és una planta de la família de les faves (papilionàcia o lleguminosa), erecta o amb algunes rames postrades, de vegades arriba al metre d'alçada.


Inflorescència d'aufals, Flix, herbassar viari, maig de 2011

Les fulles són compostes i formades per tres folíols (trifoliolades) d'uns 3x1 mm;  a la base del pecíol, hi té dues estípules.


Detall de la inflorescència d'aufals, Flix, herbassar viari, juliol de 2012

Les flors estan agrupades en inflorescències més o menys denses, són de color blau violaci i tenen la forma típica de les flors de les papilionàcies; en general no arriben a fer 1 cm. Floreix durant tot l'any.



Inflorescència fructificada d'aufals, Flix, herbassar viari, juliol de 2012

Els fruits són llegums cargolats en forma d'hèlix, el seu diàmetre no sol superar els 5 mm; els llegums cargolats són típics del gènere Medicago; les llavors fan poc més d'1,5 mm.



Detall dels fruits cargolats d'aufals, Flix, herbassar viari, juliol de 2012

És una planta molt comú i sovint abundant en llocs concrets de la comarca. Habita els herbassars viaris i ruderals, li agraden els llocs una mica nitrogenats; en realitat es tracta d'una espècie subespontània o naturalitzada vora el riu, sovint bastant cultivada com a planta farratgera.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...