dijous, 27 de desembre del 2012

Verònica polida

Veronica polita Fr.
=Veronica agrestris subsp. polita (Fr.) Rouy


Planta de Verònica polida en flor, Vinebre, herbassar arvense, desembre de 2012

La verònica polida és una herba anual de la família de les escrofulariàcies; pilosa amb dos tipus de pèls, uns curts i unicel·lulars de fins a 0,5 mm i els altres més llargs de 0,5 mm i glandulífers; tiges ajagudes i ramificades de fins a 40 cm.


Planta de Verònica polida en flor, Vinebre, herbassar arvense,
desembre de 2012

Les fulles de fins a 15(17) x 13(15) mm són ovals o arrodonides i cordiformes, dentades, amb unes 7-10 dents, els pecíols poden arribar als 4-5 mm però sovint són més curts.

Inflorescència en forma de raïm molt lax, terminal; les bràctees de la base de les flors són similars a les fulles; realment no té l'aspecte de raïm; alguns pedicels arriben als 20 mm i de vegades són més llargs que la bràctea corresponent, corbats cap avall quan són madurs. 

Les flors són pentàmeres; calze amb 4 sèpals de 3-6 x 3-4 mm ovals, sobrepassen la càpsula, estan solapats a la base i són divergents a l'àpex; corol·la de fins a poc més de 6 mm de diàmetre, amb 4 pètals d'un blau viu i amb estries longitudinals més fosques, la gorja més clara; tenen 2 estams exserts, amb les anteres blanquinoses o blavoses; l'estil fa uns 2 mm i sobrepassa lleugerament el sinus del fruit. Floreix quasi tot l'any encara que la floració és més comú a l'hivern i començament de primavera.


Planta de Verònica polida en flor i fruit, Vinebre, herbassar arvense,
desembre de 2012

El fruit és una càpsula en forma de cor de fins a 6 mm d'amplada a l'àpex, més ampla que llarga, una mica comprimida, amb la superfície molt poc reticulada; granes de fins a 2 x 1,5 mm, menys de 10 per càpsula, de color groguenc.


Hàbitat típic de Verònica polida, Vinebre, herbassar arvense, desembre de 2012

Habita els herbassars de les vores dels camps i de les xarxes viàries, en llocs sovint remoguts i nitrificats (Solano-Polygonetalia).

És planta de distribució subcosmopolita. És considerada com una mala herba.

Molt comú i abundant a tota la comarca.

La verònica agresta (Veronica agrestis = Veronica agrestis subsp. polita) molt semblant a la verònica polida, de corol·la blanca i estil que no ultrapassa el sinus de la càpsula, no l'hem detectat a la zona que estudiem.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...