dissabte, 26 de gener de 2013

Lletosa

Lactuca serriola L.Plec d'herbari de Lactuca serriola, Flix, Castellons, en una era, 16 de juliol de 2011

La lletosa és una herba anual o biennal, rarament perennat de la família de les compostes, erecta i robusta, amb làtex, ramificada a la inflorescència, part fullosa de la tija amb pèls molt rígids, fa una olor força desagradable. Pot superar els 2 m perfectament.


Fulles auriculades de lletosa, Ascó, assut vora el riu, 11 d'agost de 2012

Fulles auriculades de lletosa, Ascó, assut vora el riu, 11 d'agost de 2012

Les fulles són rígides i molt o poc dividides, sense pecíol i amb la base molt retorçada i auriculada; auricules que abracen la tija; tenen els marges i els nervis amb pèls rígid, espinescents, arriben a fer més de 20 cm de llargada, tenen aspecte verd clar, o glauc.


Capítol florit i fructificat de lletosa, Ascó, assut vora el riu, 11 d'agost de 2012

Inflorescència molt ramosa amb abundants capítols amb involucre de fins a 15 mm; les flors són ligulades, de color groc clar. Floreix del juny fina a ben entrat el setembre.


Capítol florit i fructificat de lletosa, Ascó, assut vora el riu,
11 d'agost de 2012

Els fruits són aquenis pàl·lids el·líptics de fins a 8 mm amb costes longitudinals, el bec de l'aqueni és tan llarga com el cos. Trobem els primer fruits ben formats a finals de juliol.Hàbitat de lletosa, Ascó, assut vora el riu, 11 d'agost de 2012

Habita els herbassars ruderals i arvenses sovint en llocs humits i profunds.

A la comarca és comú encara no massa comú.

És planta d'origen (dubtós) mediterrani i europeu, estesa i naturalitzada a d'altres continent.

És una espècie silvestre del mateix gènere que l'enciam. La posició retorçada de la fulla a la tija indica (aproximadament i no sempre) la direcció Nord-Sud. Les fulles són comestibles però una mica indigestes i dures si no es mengen bullides.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...