dissabte, 27 de juliol de 2013

Lletsó de secà

Launaea fragilis (Asso) Pau, in Bol. Soc. Aragonesa Ci. Nat. 16: 68 (1917)
=Lactuca fragilis Asso, Syn. Stirp. Aragon.: 109 (1779) [basiònim]Lletsó de secà en flor, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, 26 de maig de 2013

Planta perenne o rarament biennal de la família de les compostes, amb la base una mica lignificada, ramificada des de la base, glabra i glauca; tiges primes i poc fulloses.


Plec d'herbari de lletsó de secà, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia,
21 de maig de 1994 [FLS10253]

Lletsó de secà, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, 26 de maig de 2013

Fulles de lletsó de secà, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, 26 de maig de 2013

Fulles dividides en segments linears de menys de 3 mm d'amplada, blanques a l'àpex, marges dentats, una mica carnosos, les caulinars molt reduïdes, les de la base de fins a uns 10 x 3 cm.


Capítol de lletsó de secà, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, 26 de maig de 2013

Inflorescència en capítols erectes terminals a l'extrem de les rames sense fulles, involucre més o menys cilíndric de fins a 18 x 7 mm, bràctees amb l'àpex endurit i blanquinós; flors ligulades, corol·la groga amb l'àpex pentadentat. Floreix del març al juny.


Capítol de lletsó de secà en secció longitudinal, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre,
Catalonia, 26 de maig de 2013


Aquenis madurs amb papus de lletsó de secà, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre,
Catalonia, 26 de maig de 2013

Fruits en aquenis cilíndrics de fins a 7 mm, amb estries o costes longitudinals, amb pilositat molt fina; papus amb pèls plumosos de fins a 12 mm.


Hàbitat de lletsó de secà, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, 26 de maig de 2013

Habita els bancals i les vorades de camps de secà, brolles clares i timonedes, en sòls de tendència guixenca i margosa (Gypsophilion, rosmarinetalia).

És rara i escassa, sols la trobem a les parts més continentals de la comarca, excepcionalment supera, riu avall, el Pas de l'Ase.

Distribució mediterrània del sud, nord d'Àfrica i Península Ibèrica, a la península Ibèrica ocupa el litoral SE i la vall de l'Ebre, i alguns punts aïllats del centre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...