Beta maritima L., Sp. Pl. ed. 2: 322. 1762
subsp. maritima (L.) Arcang., Comp. Fl. Ital.: 593. 1882
subsp. maritima (L.) Arcang., Comp. Fl. Ital.: 593. 1882
=B. maritima L., Sp. Pl. ed. 2: 322. 1762 [basiònim]
![]() |
Bleda silvestre en flor, Bovera (L), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, març de 2013 |
Planta herbàcia anual o normalment perennant de la família de les quenopodiàcies, poc o molt ramificada, normalment erecta, glabra, d'un verd fosc; rel prima una mica llenyosa; tija que no arriba a superar 1 m.
Fulles basals en una roseta, amb pecíols llargs, limbe ovat i sovint cordat, una mica ondulat, de fins a 40 x 20 cm, les caulinars lanceolades, que van decreixent a mesura que s'acosten a l'àpex, amb pecíols curts o subsèssils, amb els nervis centrals endurits amples i de color blanquinós.
![]() |
Bleda silvestre en flor, Bovera (L), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, març de 2013 |
![]() |
Bleda silvestre en flor, Bovera (L), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, març de 2013 |
Inflorescències denses, amb bràctees sèssils i linears lanceolades; flors agrupades en fascicles de fins a 2-4 a l'axil·la de les bràctees; tèpals de fins a 3 mm, acrescents; periant del fruit incurvat; 2-3 estigmes.
Floreix de l'abril a l'octubre.
Granes globuloses de fins a 2,4 mm.
![]() |
Bleda silvestre en flor, hàbitat, Bovera (L), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, març de 2013 |
Habita els herbassars, talussos i erms sovint en sòls de tendència salina.
És comú però no massa abundant, de tendència continental, la trobem més comú Ebre amunt de Flix.
Espècie de distribució mediterrània i del litoral i costes de bona part d'Europa.
La subsespècie vulgaris és la bleda vera, amb multitud d'usos culinaris, amb un alt contingut d'aigua i molt poc energètica. La subespècie marítima és també comestible però una mica més aspra i amarga que la subespècie típica.
Fet un seguiment i estudiada la biologia de l'espècie, no creiem, en opinió nostra, que pertanyi a una espècie diferent de la bleda vera.
Creat a data: 17/X/2013, 14:30 h.
Actualitzat a data: 17/X/2013, 14:30 h.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada