dimarts, 29 d’octubre del 2013

Cuprina

Crupina vulgaris Pers. ex Cass. in Cuvier, Dict. Sci. Nat. 12: 68. 1818
=Centaurea crupina L., Sp. Pl.: 909. 1753


Cuprina en flor, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2013

Planta anual de la família de les compostes (Asteraceae), herbàcia, erecta, poc ramificada i poc foliosa, amb pèls uni i pluricel·lulars de vegades ramificats; tiges de secció circular i amb solcs.


Plec d'herbari de cuprina, la Palma d'Ebre (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2011 [FLS10796]

Cuprina, tija i fulles, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2013


Fulles basals efímeres poc dividides i atenuades i sovint en roseta, les mitjanes i superiors pinnatisectes amb fins a 7 parells de lòbuls de fins a 40 x 3 mm


Cuprina en flor, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2013

Inflorescències en capítols agrupats en cimes corimbiformes; peduncles pilosos molt més llargs que els capítols; capítols amb flors patents sovint no fèrtils a la perifèria i amb fins a 4 flors hermafrodites al centre i fins a 2 de masculines; involucre de fins a 20 x 10 mm, cilíndric, sobrepassat per les flors exteriors; bràctees imbricades i disposades en fins a 9 sèries, les externes més grans, agudes, amb el dors glandulós, i la punta purpúria i escariosa i el nervi (rarament fins a tres nervis) dorsal blanquinós i molt aparent; corol·la de les flors exteriors no fèrtils de fins a 19 mm amb el tub rosat i amb els lòbuls de fins a 8 mm, les corol·les de les flors centrals amb els lòbuls una mica més petits i sovint amb l'androceu i gineceu visibles (al menys en part); estams amb anteres de fins a 3 mm; estils amb les rames d'un rosa purpuri.


Cuprina amb capítol fructificat, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2013

Cuprina en fruit, papus separat de l'aqueni i, al detall, marca circular que ha deixat el papus,
Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2013


Cuprina amb aqueni i papus, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2013

Fruit en aquenis subcilíndrics de fins a 5 x 3,5 mm, amb l'àpex truncat, de secció circular i amb els marges de l'àpex pilosos, de color fosc i amb ratlles longitudinals quan maduren; papus doble, l'extern amb esquames que esdevenen pèls escàbrids de color fosc, l'intern amb 8-10 esquames agudes de fins poc més d'1 mm.


Cuprina, hàbitat, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2013

Habita els herbeis de les vores dels matollars i brolles, també a les vores dels camps i les xarxes viàries (Thero-Brachypodietalia).

És comú però força escassa, en indrets concrets rareja.

Distribució mediterrània i irano-turaniana.



Creat a data: 03/XI/2013, 21:30 h.
Actualitzat a data: 03/XI/2013, 15:00 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...