dimecres, 26 de setembre del 2012

Jonc boval

Scirpus holoschoenus L., Sp. Pl.: 49 (1753)
Scirpoides holoschoenus (L.) Soják in Čas. Nár. Mus., Odd. Přír. 140: 127 (1972)
=Holoschoenus romanus (L.) Fritsch



Inflorescència de jonc boval, marge esquerre de l'Ebre a la Boca Bovera,
Flix, setembre de 2012


El jonc boval és una planta herbàcia, perenne, amb rizomes, que forma mates denses ben arrelades; supera en general el metre d'alçada, encara que poden fer mates de mida inferior.

Les fulles estan reduïdes a beines i són imperceptibles a la pràctica. La tija és l'encarregada de fer la funció clorofílica.

La inflorescència està formada per glomèruls de 5-10 mm de diàmetre disposats al capdamunt de curts peduncles que sovint no superen els pocs centímetres; té una bràctea erecta de fins a uns 30 cm que té l'aspecte de la continuació de la tija i molt punxenca. Els glomèruls agrupen espiguetes d'uns 5x4 mm aproximadament.

Jonc boval en flor, la Fatarella, Vall de Sant Francesc, Alta Ribera d'Ebre,
Catalonia, 23 de juny de 3013

Inflorescència de jonc boval, marge esquerre de l'Ebre a Riba-roja, setembre de 2012


Les espiguetes tenen unes glumes que protegeixen les flors que tenen 3 estams de fins a 8 mm i estils de poc més de 2 mm. Els fruits són aquenis esferoïdals subtrigons diminuts de poc més d'1x0,8 mm, foscos i brillants. Floreix del març al novembre.

Habita els herbassars, prats i altres terrens humits, de vegades anegats o inundats i, en determinats períodes, amb una certa sequera al sòl preferentment una mica arenós. És planta comú a tota la comarca.

Existeix una ampla variabilitat en aquesta espècie però nosaltres hem observat una certa homogeneïtat en les poblacions observades.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...