dilluns, 24 de desembre del 2012

Abelia


Abelia x grandiflora (André) Rehder


Abelia en flor, Riba-roja d'Ebre, plantada, octubre de 2012

L'Abelia x grandiflora és un híbrid originat a partir de l'Abelia chinensis i l'Abelia uniflora; pertany a la família de les caprifoliàcies; és un arbust marcescent o semicaduc, amb les branques arquejades; pot arribar als 3 metres però rarament passa del metre i mig.


Fulles d'Abelia en flor,  Riba-roja d'Ebre, plantada, octubre de 2012

Les fulles són ovades o lanceolades, oposades, dentades, d'un verd brillant, d'entre 2 i 6 cm de llargada x poc més de 2 d'amplada.



Rama d'Abelia en flor,  Riba-roja d'Ebre, plantada, octubre de 2012

Les flors estan agrupades en raïms; el calze està format per 5 lòbuls obtusos soldats a la base, vermellosos i persistents després de la floració;  la corol·la és blanca amb tonalitats rosades, tubular en forma campanulada amb el tub tort, una mica olorosa, de fins a 2 cm de llargada. Floreix durant un llarg període que va des de la primavera fins ben entrada la tardor, aquesta característica li dóna un plus important en jardineria.

El fruit és un aqueni allargat inclòs al calze; les granes, si es produeixen, són inviables.



Flors d'Abelia en flor,  Riba-roja d'Ebre, plantada, octubre de 2012

El nom genèric és en homenatge a Clarke Abel, i l'epítet grandiflora fa referència a la mida de les flors.

L'híbrid es va aconseguir a finals del segle 19 en un viver del nord d'Italià i, a partir de llavors, es fa servir com a planta de jardineria per les seves flors més grosses que les seves espècies parentals. Es fa servir com a tanca als jardins; es multiplica per esqueixos ja que les seves granes no són fèrtils; existeixen diverses varietats d'aquest híbrid. Les progenitores són originàries de l'Àsia, probablement de la Xina.

No suporta les gelades fortes i persistents; és força indiferent al sòl però no aguanta tampoc les sequeres fortes; floreix de manera més abundant a ple Sol.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...