dilluns, 6 d’agost del 2012

Ginesta vimenera

Retama sphaerocarpa (L.) Boiss. 

Exemplar en fruit madur en ple agost, les Valls, Flix

La ginesta vimetera és un arbust de la família de les fabàcies; sovint arriba als 3 m. Les fulles, molt petites, cauen a la primavera i són les branques, llargues, primes i solcades que fan la funció fotosintètica. Les flors són de color groc, no arriben a 1 cm, amb les peces florals típiques de la família.


Fruit a punt de madurar, sobre graves vers Ascó

Els fruits són llegums molt curts que sovint tenen una sola llavor; un cop han madurat agafen un color groguenc i finalment esdevenen negroses. Les llavors tenen un color groc-verdós torrat o negrós.


Llavors madures, Riba-roja vers la Fatarella

És una planta comuna, en alguns llocs molt abundant, és tolerant als climes continentals, freds a l'hivern i amb altes temperatures de l'estiu. Sovint creix bé sobre molts tipus de sòls; a la nostra zona li agraden els arenosos i les graves.

S'ha utilitzat en medicina en afeccions de l'aparell respiratori. Antigament s'utilitzaven les flors per fer catifes la diada de Corpus.



1 comentari:

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...