divendres, 3 d’agost del 2012

Om comú

Ulmus minor Mill.



Arbre atacat per grafiosi, marge esquerre de l'Ebre 

L'om és arbre caducifoli que pot arribar als 30 m. Fulles ovades, doblement dentades i típicament asimètriques a la base.


Rames i fullam dels abundants rebrots

Rebrota fàcilment com podem veure a la foto. Era molt més abundant però desgraciadament molts individus no van poder sobreviure a la grafiosi.


Fulles, amb la base típicament asimètrica
 La grafiosi és una malaltia produïda per un fong (Ophiostoma novo-ulmi) que ens va arribar, originària d'Àsia, a la nostra zona a la dècada dels 90. El fong es transmet gràcies a escarabats del gènere Scolytus. Alguns arbres resistents han sobreviscut. En alguns països els oms d'aquesta o altres espècies s'han extingit.


Fullam amb cecidis, parasitades pel puó Tetraneura ulmi
Un altre invasor d'aquesta espècie és el puó Tetraneura ulmi, que es reprodueix formant cecidis a l'anvers de les fulles tal com es veu a la foto.



Fruits alats (sàmares)
  
Floreix a l'hivern abans de treure la fulla, les flors són molt petites i sovint passen desapercebudes. Els fruits són alats de poc més d'1 cm i gràcies a l'ala es dispersen pel vent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...