dijous, 9 d’agost del 2012

Porradell

Allium ampeloprasum L. subsp ampeloprasum



Inflorescència obrint-se, vers la Palma d'Ebre

El porradell és una planta bulbosa de la família de les liliàcies. Del bulb creix una tija cilíndrica que pot arribar a 1 m. Les fulles són planes i amb els nervis paral·lels.


Exemplar sobre terreny pedregós, vers la Palma d'Ebre

Les flors estan agrupades amb una inflorescència de fins a 10 cm, envoltada per una caputxa que es trenca en una sola bràctea i deixa les flors al descobert.


Inflorescència obrint-se, vers la Palma d'Ebre, foto amb flash

Les flors tenen els pètals i els sèpals semblants (tèpals) en número de 6, té 6 estams amb 2 filaments laterals cadascun. La pol·linització la fan els insectes.


Detalls de la tija i les fulles

Les fulles són planes i poden superar els 3 cm d'ample, en masegar-les fan una forta olor d'all; la part basal de la fulla embeina la tija.


Detall de la fulla atacada per fongs

Les fulles sovint són atacades per fongs.


Inflorescència seca, Vinebre

Floreix a la primavera i al més de juliol les llavors ja són madures i es disseminen. Es propaga fàcilment mitjançant els bulbils.


Bulb que s'ha dividit en bulbils, Flix vers Riba-roja

El conjunt dels "grans d'all" i els bulbils queden embolicats per una túnica. Poden arribar a produir més de 20 bulbils per bulb i temporada.


Bulb dividid, mida dels bulbils,  Flix vers Riba-roja

És originari del mediterrani, no és massa comú ni abundant, però el podem trobar a tota la comarca. Habita els marges, les vores dels camps i els herbassars, és habitual a la vora dels conreus. Li agraden els llocs rocosos o pedregosos.

És planta comestible amb les mateixes propietats que l'all. El porradell és de la mateixa espècie que el porro, però d'una subespècie diferent. El porro es cultiva pràcticament a tot el món.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...