dimarts, 20 de novembre del 2012

Potamogèton cresp

Potamogeton crispus L.


Potamogèton cresp amb d'altres plantes aquàtiques entre d'altres
 llenties d'aigua, vores de l'Ebre, Ascó, octubre de 2012

El potamogèton cresp és una planta aquàtica (hidròfit radicant) de fins a 2 metres de llargada, arrelada al fons del riu; la tija és ramificada i de secció quadrada.


Fulles de potamogèton cresp, amb els marges ondulats que donen nom a l'espècie, vores de l'Ebre, Ascó, octubre de 2012

Les fulles esparses són lanceolades o oblongues i crespes, caràcter que dóna nom a l'espècie, estan totalment submergides i són sèssils i una mica amplexicaules; no solen superar els 9-10 cm de llargada per 1,5 cm d'amplada.


Tija amb fulles de potamogèton cresp, vores de l'Ebre, Ascó, octubre de 2012

Les flors estan agrupades en una inflorescència en forma d'espiga poc densa de poc més d'1 cm i amb no més de 10 flors per espiga; tant les flors com els fruits són de mida menuda i de difícil observació, aquest darrers no superen els 5 mm de llargada. Floreix del maig a finals d'agost.


Detall de fulla de potamogèton cresp, vores de l'Ebre, Ascó, octubre de 2012


Herbassar subaquàtic dulciaqüícola amb vàries espècies de potamogètons
 i d'altres espècies aquàtiques, vores de l'Ebre, Ascó, octubre de 2012


Habita els herbassars subaquàtics (Potametalia) sovint amb d'altres potamogètons, ha esdevingut més rara en els darrers anys però podem constatar de la seva abundància en determinats punts de l'Ebre amb les aigües més calmes i poc profundes.

D'àmplia distribució a la regió mediterrània i resta d'Europa, està localitzada en trams concrets de l'Ebre i alguns dels seus afluents com ara el Siurana, el Segre, etc.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...