Translate

dissabte, 26 de gener de 2013

Lletosa

Lactuca serriola L.Plec d'herbari de Lactuca serriola, Flix, Castellons, en una era, 16 de juliol de 2011

La lletosa és una herba anual o biennal, rarament perennat de la família de les compostes, erecta i robusta, amb làtex, ramificada a la inflorescència, part fullosa de la tija amb pèls molt rígids, fa una olor força desagradable. Pot superar els 2 m perfectament.


Fulles auriculades de lletosa, Ascó, assut vora el riu, 11 d'agost de 2012

Fulles auriculades de lletosa, Ascó, assut vora el riu, 11 d'agost de 2012

Les fulles són rígides i molt o poc dividides, sense pecíol i amb la base molt retorçada i auriculada; auricules que abracen la tija; tenen els marges i els nervis amb pèls rígid, espinescents, arriben a fer més de 20 cm de llargada, tenen aspecte verd clar, o glauc.


Capítol florit i fructificat de lletosa, Ascó, assut vora el riu, 11 d'agost de 2012

Inflorescència molt ramosa amb abundants capítols amb involucre de fins a 15 mm; les flors són ligulades, de color groc clar. Floreix del juny fina a ben entrat el setembre.


Capítol florit i fructificat de lletosa, Ascó, assut vora el riu,
11 d'agost de 2012

Els fruits són aquenis pàl·lids el·líptics de fins a 8 mm amb costes longitudinals, el bec de l'aqueni és tan llarga com el cos. Trobem els primer fruits ben formats a finals de juliol.Hàbitat de lletosa, Ascó, assut vora el riu, 11 d'agost de 2012

Habita els herbassars ruderals i arvenses sovint en llocs humits i profunds.

A la comarca és comú encara no massa comú.

És planta d'origen (dubtós) mediterrani i europeu, estesa i naturalitzada a d'altres continent.

És una espècie silvestre del mateix gènere que l'enciam. La posició retorçada de la fulla a la tija indica (aproximadament i no sempre) la direcció Nord-Sud. Les fulles són comestibles però una mica indigestes i dures si no es mengen bullides.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada