Ophrys fusca gr.
[≡Ophrys fusca Link in J. Bot. (Schrader) 1799(2): 324 (1800)]
Ophrys lupercalis Devillers-Tersch. & Devillers in Naturalistes Belges 75: 373 (1994)
|
Exemplar petit d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo, 23 de febrer de 2013 |
L'abellera fosca és una orquídia (Orchidaceae) del grup de les abelleres (Ophrys) com ara l'abellera becada també existent a la comarca; és una planta herbàcia perenne. Té un parell de pseudobulbs ovoides, enters, envoltats d'arrels gruixudes; aquests pseudobulbs proporcionen nutrició a la planta i un és viable durant la temporada i es torna cada cop més minse, mentre l'altre es va formant com a reservori per a la següent. La tija és un escap simple amb la inflorescència terminal bracteada. La planta no sol superar els 50 cm.
|
Roseta basal d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo, 23 de febrer de 2013 |
Les fulles, de fins a 10 x 4,5 cm, estan agrupades a base de la planta en una roseta basal; aquesta roseta està formada per unes poques fulles que surten molt abans de la florida i que es van marcint un cop les flors han estat fecundades. A l’escap hi ha algunes fulles que es transformen en les bràctees florals.
|
Inflorescència d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo, 23 de febrer de 2013 |
Les flors estan agrupades en una inflorescència que, de vegades, supera el pam, normalment amb menys de 7 flors, molt rarament més; cada flor té una bràctea a la base, de fins a 40 x 6 mm, més llarga que l'ovari.
|
Flor en vista frontal d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo, 23 de febrer de 2013 |
Les flors, en totes les orquídies, estan transformades i destaca molt el pètal més evident anomenat label; aquest pètal anomenat label és el més gran i sol tenir formes i coloracions que recorden un himenòpter (femella), d'aquí el nom d'abellera. La taca blavosa o marronosa és brillant i envoltada per una altra taca en forma de W o omega. Els altres dos pètals són molt petits -uns 12 x 4 mm- i de coloració verdosa o tirant a marró; els sèpals que es posicionen en sentit contrari al label són verdosos o, de vegades, amb tonalitats marrons i són més petits que el label, de fins a 16 x 9 mm. Malgrat que la flor és de mida petita, el label no fa més de 15 mm, és molt atractiva gràcies a la seva coloració. Floreix del febrer al maig, rarament abans o després.
|
Flor en vista frontal d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo, 23 de febrer de 2013 |
La pol·linització és fa mitjançant insectes himenòpters que veuen una femella en la flor i, en l'intent de la còpula (pseudocòpula), s'emporten els pol·linaris carregats de pol·len i els porten a altres flors en la seva desesperació per copular el major nombre de flors possible.
El fruit és una càpsula erecta de fins a 25 x 8 mm, allargada, oblonga, envoltada per la bràctea floral que s'asseca amb el fruit. Un cop fecundada la flor i el fruit madur, aquest s'obre i el vent dissemina les diminutes llavors de fins a 0,3 mm. A les llavors els cal, però, un fong per tirar endavant el creixement un cop germinen. Són plantes biològicament molt complexes i sensibles al medi.
|
Flor en vista frontal d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo,
23 de febrer de 2013 |
|
Grup d'abelleres fosques, Vilalba dels Arcs, 9 de març de 2013 |
|
Abellera fosca, Vilalba dels Arcs, 9 de març de 2013 |
Habita els matollars, garrigues i pinedes, sovint en sòl calcari.
A la nostra comarca és l’espècie d’abellera més comuna ja que la podem trobar per tot el territori, de vegades abundant. Presenta una gran variabilitat morfològica sobretot pel que fa al label i també una gran variabilitat biològica i fenològica.
Distribució mediterrània.
La major part de les poblacions tenen els marges del label convex i molt rarament amb una línia molt fina groguenca, el camp basal del label fora la gorja té forma acanalada en V. Aquests caràcters esmentats són usats per alguns autors com a diferencials -o no- entre el que seria el que s'anomena
O. fusca subsp.
fusca s.st. i la
O. lupercalis.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada