dimecres, 27 de febrer del 2013

Abellera fosca

Ophrys fusca gr.
[≡Ophrys fusca Link in J. Bot. (Schrader) 1799(2): 324 (1800)]

Ophrys lupercalis Devillers-Tersch. & Devillers in Naturalistes Belges 75: 373 (1994)


Exemplar petit d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo, 23 de febrer de 2013

L'abellera fosca és una orquídia (Orchidaceae) del grup de les abelleres (Ophrys) com ara l'abellera becada també existent a la comarca; és una planta herbàcia perenne. Té un parell de pseudobulbs ovoides, enters, envoltats d'arrels gruixudes; aquests pseudobulbs proporcionen nutrició a la planta i un és viable durant la temporada i es torna cada cop més minse, mentre l'altre es va formant com a reservori per a la següent. La tija és un escap simple amb la inflorescència terminal bracteada. La planta no sol superar els 50 cm.


Roseta basal d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo, 23 de febrer de 2013

Les fulles, de fins a 10 x 4,5 cm, estan agrupades a base de la planta en una roseta basal; aquesta roseta està formada per unes poques fulles que surten molt abans de la florida i que es van marcint un cop les flors han estat fecundades. A l’escap hi ha algunes fulles que es transformen en les bràctees florals.


Inflorescència d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo, 23 de febrer de 2013

Les flors estan agrupades en una inflorescència que, de vegades, supera el pam, normalment amb menys de 7 flors, molt rarament més; cada flor té una bràctea a la base, de fins a 40 x 6 mm, més llarga que l'ovari.


Flor en vista frontal d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo, 23 de febrer de 2013

Les flors, en totes les orquídies, estan transformades i destaca molt el pètal més evident anomenat label; aquest pètal anomenat label és el més gran i sol tenir formes i coloracions que recorden un himenòpter (femella), d'aquí el nom d'abellera. La taca blavosa o marronosa és brillant i envoltada per una altra taca en forma de W o omega. Els altres dos pètals són molt petits -uns 12 x 4 mm- i de coloració verdosa o tirant a marró; els sèpals que es posicionen en sentit contrari al label són verdosos o, de vegades, amb tonalitats marrons i són més petits que el label, de fins a 16 x 9 mm. Malgrat que la flor és de mida petita, el label no fa més de 15 mm, és molt atractiva gràcies a la seva coloració. Floreix del febrer al maig, rarament abans o després.


Flor en vista frontal d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo, 23 de febrer de 2013

La pol·linització és fa mitjançant insectes himenòpters que veuen una femella en la flor i, en l'intent de la còpula (pseudocòpula), s'emporten els pol·linaris carregats de pol·len i els porten a altres flors en la seva desesperació per copular el major nombre de flors possible. 

El fruit és una càpsula erecta de fins a 25 x 8 mm, allargada, oblonga, envoltada per la bràctea floral que s'asseca amb el fruit. Un cop fecundada la flor i el fruit madur, aquest s'obre i el vent dissemina les diminutes llavors de fins a 0,3 mm. A les llavors els cal, però, un fong per tirar endavant el creixement un cop germinen. Són plantes biològicament molt complexes i sensibles al medi.


Flor en vista frontal d'abellera fosca, Garcia, serra del Tormo,
23 de febrer de 2013
Grup d'abelleres fosques, Vilalba dels Arcs, 9 de març de 2013

Abellera fosca, Vilalba dels Arcs, 9 de març de 2013

Habita els matollars, garrigues i pinedes, sovint en sòl calcari.

A la nostra comarca és l’espècie d’abellera més comuna ja que la podem trobar per tot el territori, de vegades abundant. Presenta una gran variabilitat morfològica sobretot pel que fa al label i també una gran variabilitat biològica i fenològica.

Distribució mediterrània.

La major part de les poblacions tenen els marges del label convex i molt rarament amb una línia molt fina groguenca, el camp basal del label fora la gorja té forma acanalada en V. Aquests caràcters  esmentats són usats per alguns autors com a diferencials -o no- entre el que seria el que s'anomena O. fusca subsp. fusca s.st. i la O. lupercalis.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...