dimarts, 12 de febrer del 2013

Cardamine hirsuta

Cardamine hirsuta L., Sp. Pl.: 655 (1753)


Tija florida de cardamine hirsuta, Ascó, herbei d'anuals, 10 de febrer de 2013

La cardamine hirsuta és una herba anual de la família de les crucíferes (Brassicaceae). La rel és axonomorfa gens ramificada, sovint pluriacaule. La tija és erecta, glabra o amb pocs pèls i molt curts, fa de 10 a 20 cm o rarament més (40 cm).


Fulla de cardamine hirsuta, Ascó, herbei d'anuals, 10 de febrer de 2013

Les fulles són pinnatisectes o pràcticament compostes, d'aspecte lirat, amb segments laterals ovats i el terminal orbicular, dentats o llisos; les inferiors, un poc més grans, estan agrupades en roseta i la tija té 4-6 fulles quasi sèssils, algunes amb pèls molt curts.


Flors de cardamine hirsuta, Ascó, herbei d'anuals, 10 de febrer de 2013

Les flors, pedicel·lades i tetràmeres, estan agrupades en raïms corimbiformes i estan sobrepassades pels fruits que tenen amb els pedicels més llargs; 4 sèpals de fins a 2 mm amb pocs pèls; 4 pètals més llargs que els sèpals de fins a 4 mm, blancs; normalment amb 4 estams, rarament 6 -2 més petits- de fins a 2,5 mm, anteres de menys de 0,5 mm. Ovari glabre amb l'estigma curtament pilós. Floreix del febrer fins l'abril.


Fruits de cardamine hirsuta, Ascó, herbei d'anuals, 10 de febrer de 2013

Fruits en forma de síliqua de fins a 25 x 1,3 mm, erectes i aplicats a la tija, paral·lels al raquis; granes no alades de fins a 1,5 x 1,1 mm. La disseminació de les granes es fa amb l'impuls de les valves del fruit quan s'obren un cop seques.


Fruits de cardamine hirsuta, Ascó, herbei d'anuals, 10 de febrer de 2013

Habita els herbeis efímers, i els pradells temporalment humits a la base de rocams i murs, vores de sèquies, etc. sovint en llocs ombrívols.

És espècie comú a tota la comarca, però molt localitzada i no massa abundant.

Planta holàrtica que ha esdevingut cosmopolita.

S'ha usat per posar a les amanides i els dóna un gust una mica amargant.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...