dissabte, 16 de febrer del 2013

Hornúngia

Hornungia petraea (L.) Rchb., Deutschl. Fl. 1:33 (1837)
subsp. petraea 

=Hutchinsia petraea (L.) R. Br.

Planta d'hornúngia en flor i fruit, Ascó, 10 de febrer de 2013

Herba anual, petita i delicada, ramificada des de la base, de cicle biològic ràpid, efímera, que de vegades no arriba ni al centímetre però que pot passar dels deu.


Plec d'herbari d'hornúngia, Flix (T), Catalunya, 31 de març de 1996 


Fullam d'hornúngia en flor i fruit, Ascó, 10 de febrer de 2013

Fulles pinnatisectes de fins a 20 x 9 mm, amb fins 13(15) segments lanceolats, sovint amb una petita roseta de fulles a la base que desapareix ràpidament un cop florida.


Flors d'hornúngia en flor i fruit, Ascó, 10 de febrer de 2013

Flors en raïm corimbós sense bràctees que s’estira a la fructificació; pedicels de fins a 5 mm en la fructificació, patents; sèpals de fins a 0,7 mm; pètals blancs, espatulats, de fins a 1mm que no solen ultrapassar els sèpals; 6 anteres de les quals 2 són més curtes.


Hornúngia en fruit, Ascó, 10 de febrer de 2013

Fruits en silícula angustisepta, de forma el·líptic i una mica en forma de cullera, molt nombrosos, de fins a 3 x 2 mm; granes de fins a 1 x 0,8 mm, 2 per cada lòcul però sovint 1 sola. Floreix del gener a l’abril.


Hàbitat d'hornúngia, sobre rocam, Ascó, 10 de febrer de 2013

Habita els pradells d’anuals a les vores de camins, erms, sobre rocams ombrívols, etc (Thero-Brachypodion, Alysso-Sedion). És comú i localment pot ser abundant però moltes vegades passa inadvertida a menys que hom no s’estiri bocaterrosa.

Alguns exemplars que hem vist serien propers a la subs. aragonensis (Loscos & J. Pardo) Malag., són plantes una mica més grosses i els pètals i els fruits una mica més gran que la subespècie típica.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...