diumenge, 17 de març del 2013

Cua de gos daurada, lamàrquia

Lamarckia aurea (L.) MoenchMeth. 201 (1794)
=Cynosurus aureus L., Sp. Pl. 73 (1753)



Cua de gos daurada en flor, Flix, Castellons, 9 de març de 2013

Planta herbàcia anual de la família de les gramínies (Poaceae), erecta, amb vàries tiges floríferes, glabra i amb la tija estriada, fins a 25 cm d'alçada, rarament de fins a 40 cm.


Plec d'herbari (FLS02191) de cua de gos daurada de Flix, 11 d'abril de 1982

Cua de gos daurada en flor, Flix, Castellons, 9 de març de 2013

Fulles amb la lígula oblonga de fins a 12 mm, limbe de fins a 50 x 10 mm, amb el nervi mitjà molt marcat, canalicular i una mica escàbrid; beina de la fulla superior una mica inflada.


Cua de gos daurada en flor, Flix, Castellons, 9 de març de 2013

Inflorescència en panícula de fins a 10 cm, oblonga, sovint unilateral, verda al començament i d'un groc daurat quan madura, amb branquillons amb vàries espiguetes estèrils que n'envolten una de fèrtil; espiguetes amb pedicels curts i vellosos de fins a 8 mm, amb glumes linears lanceolades, amb les lemmes trinervades, denticulades, de fins a 3mm amb l'àpex bidentat, membranós, amb una aresta subterminal de fins a poc més de 5 mm; espiguetes fèrtils amb glumes subiguals, una flor fèrtil amb lemma de fins a 3 mm, arestat, amb les quilles escabres i una altra flor superior estèril, rudimentària. Floreix de febrer a maig.


Cua de gos daurada en flor, Flix, Castellons, 9 de març de 2013

Cua de gos daurada en flor, hàbitat, Flix, Castellons, 9 de març de 2013

Habita els herbeis d'anuals en llocs assolellats i tèrmics (Thero-Brometalia).

Planta que era molt rara a la comarca i que ha esdevingut més comú els darrers decenis, més abundant cap al Pas de l'Ase, desapareix a la part més continental.

Distribució mediterrània, europea i del N d'Àfrica i C i SW d'Àsia, ha estat introduïda en gran part del món on ha quedat naturalitzada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...