=M. mauritiana L., Sp. Pl.: 689 (1753)
=M. sylvestris subsp. mauritiana (L.) Boiss. ex Cout., Fl. Portugal: 401 (1913)
=M. erecta C. Presl in J. Presl & C. Presl, Delic. Prag.: 30 (1822)
=M. ambigua Guss., Fl. Sicul. Prodr. 2: 331 (1828)
=M. sylvestris subsp. ambigua (Guss.) P. Fourn., Quatre Fl. France: 607 (1937)
=M. vivianiana Rouy in J. Bot. (Morot) 11: 82 (1897)
=M. sylvestris subsp. vivianiana (Rouy) P. Fourn., Quatre Fl. France: 607 (1937)
=M. hirsuta auct.
Malva silvestre en flor, Maials, vores d'un camí, 16 de febrer de 2013 |
Planta herbàcia, biennal o perennant, de la família de malvàcies; tiges erectes o ascendents, ramificades, normalment coberta de pèls més o menys rígids; sovint supera 1 m d'alçada.
Fulles de malva silvestre, Maials, vores d'un camí, 16 de febrer de 2013 |
Fulles de 5-10 cm de diàmetre, palmatilobades, orbiculars, cordiformes, amb 5-7 lòbuls poc marcats, serrades, més o menys pubescents per ambdues cares; estípules de fins a 2,5 mm, ovades.
Malva silvestre en flor, Maials, vores d'un camí, 16 de febrer de 2013 |
Font/Source: Köhler's Medizinal-Pflanzen in naturgetreuen Abbildungen mit kurz erläuterndem. Texte : Atlas zur Pharmacopoea germanica, Volume 1 of 3 (1887) |
Detall de flor de malva silvestre, Maials, vores d'un camí, 16 de febrer de 2013 |
Flors axil·lars, en grups molt reduïts o solitàries, pedicels amb pèls estrellats i simples; epicalze format per 3 peces el·líptiques de fins a poc més de 5 mm, amb el marge ciliat.
Detall de flor de malva silvestre, Maials, vores d'un camí, 16 de febrer de 2013 |
Detall de flor de malva silvestre, vista lateral, Maials, vores d'un camí, 16 de febrer de 2013 |
Sèpals de fins a 5 mm, triangulars, pilosos i amb el marge ciliat; pètals de 12-30 × 8-10 mm, obovats i cuneats a la base, profundament emarginats o bífids, d'un rosa fort o purpuris, amb els nervis més foscos, amb l'ungla ciliada; tub estaminal amb pèls estrellats. Floreix del gener fins entrada la primavera i de vegades la floració s'allarga durant l'estiu.
Detall del fruit incipient de malva silvestre, Maials, vores d'un camí, 16 de febrer de 2013 |
Fruits amb els mericarpis envoltats pel calze però amb els sèpals poc acrescents, agrupats en forma que recorda els formatgets; mericarpis de fins 10-13 × 1,5 mm, amb el dors aplanat, reticulat i d'angles aguts i les cares laterals radialment estriades, glabres o pubescents.
Hàbitat de la malva silvestre, Maials, vores d'un camí, 16 de febrer de 2013 |
Molt comú a tota la comarca i abundant en determinats herbassars.
Distribuïda pel reialme holàrtic, Europa, N de Àfrica, SW de Àsia i Macaronèsia i introduïda i naturalitzada al C i N d'Amèrica.
Planta medicinal com totes les malves, se li ha atribuït desenes de propietats, entre d'altres per combatre la bronquitis i la faringitis, protectora de les mucoses, antiinflamatòria i antidiarreica o de vegades lleument laxant; també s'ha usat a la cuina en l'elaboració de sopes i també en cru a les amanides; es pot prendre, segons la finalitat que tingui, en cocció, infusió, xarop, etc.; en fitocosmètica, en format de cremes, s'ha utilitzat com a hidratant pel seu contingut en mucílags. De les malves hi ha la dita: "Amb un hort i un malvar tens medicines per donar". S'han de rebutjar les fulles infestades pel fong Puccinia malvacearum (rovell de la malva), paràsit comú en aquesta espècie.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada