dimarts, 23 d’abril del 2013

Flor d'aranya

Nigella damascena L., Sp. Pl.: 534 (1753)


Plantes de flor d'aranya florides, los Ribers, Flix, 9 de maig de 2013

Plantes de flor d'aranya florides, los Ribers, Flix, 9 de maig de 2013

Herba glabra se la família de les ranunculàcies, rarament ramosa des de la base. Tija erecta que rarament passa poc del mig metre. 



Fulles de flor d'aranya, los Ribers, Flix, 9 de maig de 2013

Fulles dividides en lacínies molt estretes, bipinnatisectes, les inferiors amb pecíol llar i agrupades en roseta, normalment seques durant la floració. 



Plantes de flor d'aranya florides, los Ribers, Flix, 9 de maig de 2013


Flor de flor d'aranya florides, los Ribers, Flix, 9 de maig de 2013

Flors de fins a 3,5 cm de diàmetre envoltades de bràctees semblants a les fulles i més llargues que elles, involucrals divaricades i laciniades. Sèpals petaloides ovals o lanceolats, d’un blanc blavós. Estams amb anteres mútiques. 



Fruit de flor d'aranya, los Ribers, Flix, 9 de maig de 2013

Fruit en fol·licles concrescents que formen una càpsula globosa, llisa d’uns 2 x 2 cm. Granes negres, trigones, reticulades i rugoses. Estils persistents en el fruit. 



Hàbitat de la flor d'aranya, los Ribers, Flix, 9 de maig de 2013

Habita els llistonars i fenassars de la vora dels bancals i camps de conreu, també la trobem abundant als bancals abandonats i també més rara a la garriga. És comú i localment pot ser abundant. De distribució mediterrània.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...