Translate

diumenge, 21 d’abril de 2013

Pèl de bou

Poa bulbosa L., Sp. Pl.: 70 (1753) 
=Poa bulbosa var. vivipara Koeler, Descr. Gram. 189 (1802) Inflorescència vivípara de pèl de bou, Maials, 13 d'abril de 2013 

Plec d'herbari de pèl de bou, d'Extremadura, dedicat a l'amic i
gran mediambientalista extremeny D. Ángel Sánchez

Inflorescència normal (no vivípara) de pèl de bou, Maials, 13 d'abril de 2013 

Herba de la família de les gramínies que es distingeix fàcilment ja que molt sovint és una planta vivípara; les tiges són erectes i glabres i tenen forma bulbosa a la base, d'aquí l’epítet específic. Pot arribar a superar el pam.


Tija, amb fulla amb el limbe i lígula, de pèl de bou, Maials, 13 d'abril de 2013 

Les fulles tenen un limbe que supera els 10 cm i els 0,2 mm d’amplada, pla o convolut; les lígules de vegades superen els 3 mm i són agudes. Base bulbosa de la tija de pèl de bou, Maials, 13 d'abril de 2013 

Té la inflorescència en panícula que no sol supera els 6-7 mm; les espiguetes fan fins a 7 mm i tenen menys de 7 flors; les glumes són semblants i els nervis són marcats i amb pèls escàbrids, la inferior amb 1 nervi i la superior amb 3. La lemma és més llarga que la pàlea i ambdues tenen pèls llanosos als nervis. Les anteres no superen els 1,5 mm un cop estan exsertes. Floreix de febrer a abril.

Dèiem que es reconeixia fàcilment perquè les llavors immadures es transformen en nous brots o plàntules que, en caure a terra, formen una nova planta; aquesta característica de viviparisme es dóna en alguna altra gramínia però és rar. Sovint se li ha donat la jerarquia de forma vivípara.


Hàbitat típic del pèl de bou, Maials, 13 d'abril de 2013 

Si es tracta d’exemplars no vivípars, aleshores la característica diferencial respecte als seus congèneres és la forma de bulb a la base i les beines carnoses.

Habita les terres calcigades i els erms una mica nitròfils vora les xarxes viàries i els camps de conreu.

A la nostra comarca és planta comú i de vegades molt abundant.

De distribució general a l’Hemisfèric nord, principalment mediterrània.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada