Translate

divendres, 10 de maig de 2013

Àrabis

Arabis scabra All., Auct. Syn. Stirp. Taurin.: 22 (1773) 

=A. stricta Huds., Fl. Angl.: 292 (1778) 


Herba perenne, delicada, de fins a poc més de 20 cm, sovint més petita, ramificada. Tiges erectes rigides o flexuoses, amb pilositat molt curta, pèls escabres simples o bifurcats, glabrescents a la part superior.

Fulles en roseta basal, de fins a 3 x 1cm o de vegades molt més petites, 2-3 fulles caulinars d’aspecte bracteiforme, molt més petites que les de la roseta.
Inflorescències en raïm de fins a unes 10 flors; pedicel de fins a 5-7 mm, patents o una mica erectes a la fructificació; sèpals de fins a 4 mm de llargada, els 2 laterals una mica gibosos a la base; pètals blancs, de 5-8 mm; 6 nectaris diminuts; anteres de fins a 1,4 mm. Fruit en siliqua de fins a 50 x 1,5 o poc més, amb 1 nervi ben marcat a cada valva; estil que no supera el mig mm. Granes de fins a 1,6 x 1 mm, aplanades i elíptiques, amb una ala marginal d’uns 0,2 mm a un dels costats, marrons. Floreix al febrer i març, a l’abril hem vist totes les plantes fructificades. Habita els rocams, fisures, en llocs ombrívols (Saxifragion media). Molt rara a la comarca on sols l’hem trobat en unes poques localitats. És espècie de distribució del SW europeu, considerada com a oròfit submediterrani.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada