dimarts, 7 de maig del 2013

Canonges rosats

Valerianella discoidea (L.) Loisel., Not. Fl. France: 148 (1810) 

Valeriana locusta var. discoidea L., Demonstr. Pl.: 2 (1753) 
=V. platiloba Dufr., Hist. Nat. Valér.: 59 (1811) 



Plec d'herbari de canonges rosats, la Torre de l'Espanyol, maig de 2011


Herba anual de la família de les valerianàcies. Tija que rarament supera el 20 cm, ramificada vàries vegades en forma dicotòmica; amb els nusos amb pèls antorsos, de vegades també en els entrenusos.


Inflorescències i flors de canonges rosats, la Torre de l'Espanyol, maig de 2011

Inflorescència acabada en cimes de fins a 12 mm de diàmetre, en forma de capítol, que es desarticula a la fructificació; bràctees lanceolades de fins a 4,5 mm, bractèoles de fins a 3,5 mm; calze amb 6-12 dents en forma de ganxo i que segueixen creixent amb la fructificació; corol·la de fins a 2 mm, amb tub i limbe blanquinós o blau cel, pilosa; anteres molt petites d’uns 0,2 mm.


Fulles de canonges rosats, la Torre de l'Espanyol, maig de 2011

Fulles oposades, amb el nervi central ben manifest, les basals dentades o subenteres de fins a 70x13 mm, decreixent de baix a dalt, les caulinars pinnatífides o pinnatipartides. 


Inflorescències en fruit de canonges rosats, la Torre de l'Espanyol, maig de 2011

Fruits en aqueni de fins a 2,1 mm, pilosos, amb 1 lòbul fèrtil i 2 lòbuls estèrils i el calze acrescent format per una corona campanulada de fins a 3 mm, molt pilosa a l’interior, amb al menys 6 dents algunes bi o trífides i aleshores amb l’aspecte de fins a 12 dents que poden arribar als 2,5 mm, en forma de ganxo. 


Hàbitat de canonges rosats, la Torre de l'Espanyol, maig de 2011


Habita els herbeis secs, els erms i els espartars (Thero-Brachipodietalia). És comú i sovint escassa. Floreix de l’abril fins a començament de juny. És espècie de distribució mediterrània.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...