dimarts, 6 d’agost del 2013

Mill del sol groc

Lithospermum apulum (L.) Vahl, Symb. Bot. 2: 33 (1791)
=Myosotis apula L., Sp. Pl.: 131 (1753) [basiònim]
=Neatostema apulum (L.) I. M. Johnst. in J. Arnold Arbor. 34: 6 (1953)

Mill del sol groc en flor, la Torre de l'Espanyol (T), Alta Ribera d'Ebre,
Catalonia, 14 d'abril de 2013

Planta herbàcia anual de la família de les boraginàcies, en general híspida en quasi totes les seves parts, sense llargs pèls glandulífers, d'uns 5-30 cm d'alçada; tiges simples o poc ramificats, amb pèls que rarament superen els 1,5 mm.


Plec d'herbari de mill del sol groc, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre,
Catalonia, 11 d'abril de 1992 [FLS02160]




Mill del sol groc, tija i fulles, la Torre de l'Espanyol (T), Alta Ribera d'Ebre, 
Catalonia, 14 d'abril de 2013

Fulles enteres, hípides, alternes, les basals més grans de fins a 5 x 1 cm, lanceolades i una mica espatulades, les fulles mitjanes i superiors sèssils però no decurrents semblants a les caulinars però més estretes.


Mill del sol groc, inflorescència, la Torre de l'Espanyol (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, 14 d'abril de 2013

Inflorescències ramificades en forma de panícula o simples en forma d'espiga, cimes escorpioides denses de fins a 10 cm a la fructificació.


Mill del sol groc, inflorescència en flor i fruit, la Torre de l'Espanyol (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia,
14 d'abril de 2013

Flors actinomorfes, subsèssils, amb bràctees ovades més llargues que el calze; els pedicels no superen els 2 mm; calze amb 5 sèpals soldats a la base, més curt que el tub de la corol·la; corol·la de fins a 3,5 mm de diàmetre, groga, amb pilositat curta a la cara externa, lòbuls sovint patents; tub de fins a 6 mm més llarg que els lòbuls, amb un anell d'esquames nectaríferes i la gorja amb 5 evaginacions; 5 estams inclusos, amb filaments més curts que les anteres que són apiculades i de fins a 0,7 mm; ovari amb 4 lòbuls, estil simple i inclús de fins a 0,5 mm, estigma amb 2 lòbuls capitats. Floreix del febrer al juny. De vegades -rarament- presenta cleistogàmia.


Plec d'herbari de mill del sol groc, detall dels fruits, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, 11 d'abril de 1992 [FLS02160]

Mill del sol groc, fruit (núcules), la Torre de l'Espanyol (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, 14 d'abril de 2013

Fruit en 4 núcules monospermes de fins a 2 x 1,5 mm, trigones, acabades en bec obtús, tuberculades, molt endurides, de color marró grisenc.


Mill del sol groc, hàbitat, la Torre de l'Espanyol (T), Alta Ribera d'Ebre,
Catalonia, 14 d'abril de 2013


Habita els herbeis i pradells d'anuals, ruderal o viària (Thero-Brachypodietalia).

És comú i de vegades abundant, rarament baixa riu avall, de preferències continentals, la nostra comarca seria el seu límit vers el litoral català, a excepció de l'Emporda on té tendències més litorals.

Distribució àmpliament mediterrània. 

No tenim un criteri clar pel que fa a les darreres propostes sobre taxonomia i nomenclatura de la família i del gènere, i hem decidit seguir els criteris clàssics i deixar el tàxon al gènere Lithospermum i no al gènere Neastotema com es ve fent darrerament.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...