dilluns, 19 d’agost del 2013

Orella de llebre

Bupleurum rigidum L., Sp. Pl.: 238 (1753)

Orella de llebre en flor, Bellaguarda (L), les Garrigues, Catalonia, agost de 2013

Planta herbàcia perenne de la família de les umbel·líferes (Apiaceae), glauca; la tija és herbàcia però una mica lignificada a la base, normalment no supera 1 m però pot arribar a 1,5 m, erecta o ajaguda quan és molt alta o creix sota brolles a l'obaga.


Plec d'herbari d'orella de llebre, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia,
juliol de 1985 [FLS00827]

Orella de llebre, detall de les fulles, Bellaguarda (L), les Garrigues, Catalonia, agost de 2013

Orella de llebre, detall de les fulles, Bellaguarda (L), les Garrigues,
Catalonia, agost de 2013

Fulles de fins a 45 x 6 cm, d'aspecte característic i inconfusible, poc més llargues o més amples, molt coriàcies, d'un verd grisenc o glauc, sovint agrupades a la base, amb aspecte de roseta, obovades o lanceolades espatulades, acuminades, atenuades a la base amb un pecíol llarg de fins a 2/3 del limbe, una mica amplexicaules, amb limbe paral·lelinervi, amb fins a (3)5-11(13) nervis molt marcats, poques fulles caulinars més estretes que les normals i amb aspecte de bràctea a mesura que són més apicals.


Orella de llebre, inflorescènica, Bellaguarda (L), les Garrigues, Catalonia, agost de 2013

Orella de llebre, flors, Bellaguarda (L), les Garrigues, Catalonia, agost de 2013

Inflorescència paniculoide acabada en umbel·la d'umbel·les, umbel·les amb fins a 5 radis de fins a 9 mm com a molt, amb 1´5 bràctees linears més curtes que els radis; bractèoles de fins a 5 x 0,3 mm, més curtes que les flors i els fruits; fins a 12 flors per umbèl·lula; flors amb pètals grocs. Floreix durant l'estiu amb el seu màxim a mitjans d'agost, respecte als seus congèneres és una mica més tardana que l'ajocaperdius o botja groga i floreix al mateix temps que el matabou.

Fruits en forma de 2 mericarpis amb pedicel de fins a 5-6 mm; mericarpis de fins a 6 x 2-3 mm, oblongs, amb costelles longitudinals poc marcades; endosperma pla per la cara interna i convex per l'externa.


Orella de llebre, hàbitat, Bellaguarda (L), les Garrigues, Catalonia, agost de 2013


Habita les brolles, garrigues, fenassars, erms, etc. (Aphyllanthion, Brachypodion phoenicoidis)

És comú i abundant per tota la comarca, indiferent a l'altitud.

Distribució àmpliament mediterrània de l'est.

S'ha utilitzat en cataplasma com a antiinflamatori, probablement pel seu contingut en saponines de manera semblant a l'ajocaperdius o botja groga (JUST, MJ. & al., 1998)



Actualitzat a data: 24 d'agost de 2013, 15:33 h

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...