Translate

diumenge, 22 de setembre de 2013

Franquènia pulverulenta

Frankenia pulverulenta L., Sp. Pl. 1: 332. 1753
Franca pulverulenta (L.) Vis., Fl. Dalma. 158. 1871 [1872]Franquènia pulverulenta  en flor, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, març de 2013

Planta anual de la família de les frankeniàcies, molt ramificada, base una mica lignificada, prostrada o molt poc ascendent; tiges pubèrules, distància dels entrenusos molt variables, pot arribar als 30 cm o rarament superar-los.


Plec d'herbari de franquènia pulverulenta, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 1992 [FLS02042]Franquènia pulverulenta en flor, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, març de 2013

Fulles oposades, peciolades, oblongues espatulades, revolutes, de fins a 6 x 4 mm, anvers blanquinós per la petita crosta que forma l'exsudació de sals, revers blanquinós per la densa i molt curta pilositat; pecíol poc més curt que el limbe, eixamplat a la base i ciliat als marges.


Franquènia pulverulenta en flor, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia,
març de 2013

Franquènia pulverulenta en flor, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, març de 2013

Flors normalment solitàries a les axil·les de les fulles, pentàmeres, sèssils; bràctees similars a les fulles; calze soldat de 3-4 mm, amb els lòbuls aguts, una mica pubèrul; pètals imbricats, de color rosa, de fins a 5 mm més llargs que el calze, una mica emarginats; estams en 2 verticils, els de l'extern més curts que els de l'intern; ovari amb 4 carpels.

Floreix del març al maig.


Franquènia pulverulenta en flor, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, març de 2013

Fruit en càpsula polisperma, més curta que el calze.


Franquènia pulverulenta, hàbitat, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, març de 2013

Habita els herbeis d'anuals en sòls salins; en depressions on s'acumula aigua i la sal exsudant forma una crosta al terra (Limonietalia).

És planta rara, però abundant al seus hàbitats.

Distribució àmpliament europea i africana i fins al sud-oest asiàtic, en general es pot considerar paleotropical.Creat a data: 22/IX/2013, 20:00 h.
Actualitzat a data: 22/IX/2013, 20:00 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada