dijous, 24 d’octubre del 2013

Pa de cucut

Oxalis corniculata L., Sp. Pl. 1: 435. 1753
subsp. corniculata

Pa de cucut en flor, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2010

Planta herbàcia anual o perennat (teròfit o camèfit reptant) de la família de les oxalidàcies, caulescent; tiges aèries i subterrànies, les aèries curtes, erectes o ajagudes, ramificades, piloses, solen arrelar als nusos inferiors formant les tiges subterrànies.

Inflorescències axil·lars, piloses als eixos, en cimes d'aspecte umbel·liforme simple o rarament composta de fins a 8 flors; peduncle de fins a 35 mm; pedicels de fins a 15 mm, patents o reflexos; bràctees semblants a les bractèoles de fins a poc més de 3 x 0,5; flors pentàmeres, semihomostiles; calze amb els sèpals de fins a 5 x 1,2 o poc més; corol·la amb els pètals de fins a 8 x 3,5 mm, grocs amb estries carbassa; estams amb els filaments glabres; ovari amb els estils pelosos.

Floreix durant bona part de l'any, amb un màxim de floració a la primavera i tardor.




Pa de cucut, fulles, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2010

Fulles alternes trifoliades; folíols de fins a 18 x 22, obcordiformes, escotats, verdosos i de vegades amb taques fosques o purpúries, molt o poc pelosos; pecíol de fins a 6 cm; estípules rectangulars de fins a 2 mm, auriculades.


Pa de cucut, fruits, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2010


Fruit en càpsula de fins a 22 x 4 mm, cilíndric i amb secció pentagonal d'aspecte estelat, pilós; pèls simples i pèls septats, amb el pedicel patent o reflex; fins a 8-10 granes per lòcul però sovint menys, de fins a poc més d'1,1 x 1, aplanades i estriades amb fins a 10 costelles transversals de color marronós i amb taques més clares.


Pa de cucut, hàbitat, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2010

Habita camps, horts, vorades de xarxes viàries i de camps, esquerdes de murs, voreres de llocs habitats, etc. (Ruderali-Secalietea).

És planta comú però molt poc abundant.

Distribució àmpliament europea i mediterrània. Planta d'origen incert que s'ha considerat com a arqueòfit. Avui esdevinguda subcosmopolita.


Creat a data: 20/X/2013, 20:30 h.
Actualitzat a data: 24/X/2013, 15:00 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...