dimarts, 22 de gener del 2019

Caps blancs

Lobularia maritima (L.) Dev.
=Clypeola maritima L.
=Alyssum maritimum (L.) Lam.





Planta perenne (mata petita, camèfit sufruticós) de la família de les crucíferes o brassicàcies (Brassicaceae), amb la base de les tiges feblement llenyoses i de fins a uns 30 cm; te les fulles lanceolades-linears, agudes, sovint d'un verd platejat a causa de la seva pilositat.



Flors amb 4 pètals blancs, rarament amb tonalitats violàcies o blavenques, que s'agrupen en raïms o corimbes densos al capdamunt de les tiges, amb típica olor de mel són molt visitades per les abelles.



Fruit en silícula plana amb les valves caduques que deixen veure el septe translúcid amb una grana a cada lòbul.



Floreix tot l'any, exceptuant els mesos caniculars, a l'hivern la floració és màxima.

Planta típicament litoral, habita indrets diversos, penetra poc cap a l'interior on ocupa espais associats a la proximitat de vies de comunicació i descampats, solars, etc.

Comú i abundant al sud de la Ribera d'Ebre, la seva presència s'enrareix a mesura que penetra Ebre amunt, ja rara i poc abundant en remuntar el Pas de l'Ase. Quasi inexistent a l'Alta Ribera abans dels anys 70 del segle XX, ara més comuna i habitual a les xarxes viàries i als rodals de les poblacions. No sol pujar més amunt dels 400 m.

Distribució àmpliament mediterrània que esdevingut naturalitzada a la resta de continents.

Es pot confondre amb la ravenissa blanca amb la qual comparteix alguns hàbitats i amb la que coincideix amb el màxim de floració. 


Les llavors de sabor picant van ser empleades contra l'escorbut i les malalties de les vies urinàries. 

Les varietats amb flors violàcies i d'altres colors són emprades en jardineria.


Creat a data: 22/I/2019, 12:30 h.

Actualitzat a data: 22/I/2019, 12:30 h.



1 comentari:

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...