diumenge, 26 d’agost del 2012

Malví

Althaea officinalis L.

Planta en flor, herbassar higròfil vora l'Ebre, Sebes, Flix

El malví o altea és una planta herbàcia de la família de les malvàcies com les malves. Normalment és erecta i supera el metre; està coberta tota ella de pèls molt petits que, en conjunt, s'anomenen toment; és per tant tomentosa. Aquest toment li dóna un aspecte grisenc o blanquinós.

Planta en flor passada, amb algun fruit quasi fet, aigües amunt de Riba-roja

Les fulles són peciolades i tenen el limbe més o menys triangular i una mica lobulat.


Planta en flor passada, flor per obrir i fruit quasi fet, aigües amunt de Riba-roja

Les flors, a més del calze amb 5 sèpals, tenen un calicle a la seva base format per fins a 10 segments; els pètals, que estan soldats a la base i arriben als 20 mm de llargada, són d'un rosa molt pàl·lid o blanquinosos.


Flor oberta i poncella a punt d'esclatar a la dreta, aigües amunt de Riba-roja
L'aparell reproductor femení té els estils purpuris soldats formant una mena de columna; els estams tenen les anteres d'un color rosaci tirant a purpuri; el fruit està format per peces anomenades mericarpis i són llisos i pubescentes.

A la nostra comarca viu als herbassars molt humits, de vegades inundats vora l'Ebre; també la podem trobar molt rara en altres cursos d'aigua i basses. És una planta de distribució Europea i Mediterrània i Iraniana.

Floreix a l'estiu.

De sempre ha tingut un ús medicinal molt ampli, però sobretot en afeccions de tipus respiratori com ara tos i bronquitis. Té molts altres usos menys estudiats en afeccions gastrointestinals. En general, les seves propietats són semblants a les de les malves però una mica més acrecentades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...