diumenge, 12 d’agost del 2012

Esquitxagosos o cogombre bord

Ecballium elaterium (L.) A.Rich.


Planta de fructificada d'esquitxagosos, amb els cogombrets madurs, Flix

Planta herbàcia, monoica (rarament dioica), normalment reptant, ajaguda o poc erecta, amb les tiges carnoses, tota ella amb pèls rígids i aspecte grisenc, pot arribar als 80 cm o 1 m en lloc nitrogenats; té l'arrel en forma de petit nap.



Flor masculina de

Les fulles son triangulars i de base sagitada o cordada una mica carnoses, el picol és llarg, sovint de més de 10 cm. Les flors són unisexuals, tant les femenines com les masculines són força semblants, tenen 5 pètals soldats de color groc de fins a 15 mm.



Fruit de

El fruit és una mena de cogombre petit, recorda un meló diminut,  com tota la planta cobert de pèls rígids, quan és madur amb el mínim contacte es separa del pedicel i es projecta expulsant el líquid i les llavors, d'aquí el nom popular d'esqitxagosos; les llavors tenen són enganxoses.

Floreix durant una bona part de l'any però de manera més comú durant l'estiu,

Viu a als erm i descampats molt secs de tota la comarca, és ruderal de llocs molt nitrogenats, o sigui que li agrada l'hàbitat a la vora de les vies de trànsit, camins, etc.

És una planta considerada tòxica.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...