dissabte, 11 d’agost del 2012

Abellera becada

Ophrys scolopax Cav., Icon. Descr. 2: 46 (1793)


Flor d'abellera becada, La Palma d'Ebre

L'abellera becada és una orquídia del grup de les abelleres (Ophrys); és una herba petita que no arriba a superar de gaire el mig metre. Malgrat que la flor és de mida petita, el label no fa més de 15 mm, és molt atractiva gràcies a la seva coloració.


Inflorescència d'abellera becada, Flix


Té un parell de pseudobulbs envoltats d'arrels gruixudes; aquests pseudobulbs proporcionen nutrició a la planta i un és viable durant la temporada i es torna cada cop més minse mentre l'altre es va formant com a reservori per a la següent.



Flor d'abellera becada vista de perfil, a la punta de la dreta la protuberància que li dóna nom


Les flors estan agrupades en una inflorescència que, de vegades, supera el pam; cada flor té una bràctea a la base. Les flors, com en el cas de totes les orquídies, estan transformades i destaca el pètal més evident anomenat label. Aquest és el més gran i sol tenir dibuixos que recorden un himenòpter (femella), d'aquí  el nom d'abellera; els altres dos pètals són molt petits i rosats; els sèpals que es posicionen en sentit contrari al label són rosats o, de vegades, blancs una mica més petits que el label.



Planta d'abellera becada entre una mata de romer


La pol·linització és fa mitjançant insectes himenòpters que veuen una femella en la flor i, en l'intent de la còpula (pseudocopula), s'emporten els pol·linaris carregats de pol·len i el porten a altres flors en la seva desesperació per copular el major nombre de flors possible.



Fulles reunides en roseta basal


A la base de la tija única té una roseta basal amb unes poques fulles que surten molt abans de la florida i que es van marcint un cop les flors han estat fecundades.



Flor d'abellera becada amb una malformació (lusus) que ha donat lloc a dos labels units per la base


Un cop fecundada la flor i el fruit madur, aquest s'obre i el vent dissemina les petites llavors. Els cal, però, un fong per tirar endavant el creixement un cop germinen. Són plantes biològicament molt complexes i sensibles al medi.

A la nostra comarca és una planta molt rara i només hem vist unes poques poblacions de fins a una dotzena d'individus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...