diumenge, 23 de desembre del 2012

Fals pebrer

Schinus molle L.



Tronc de fals pebrer en fruit, Riba-roja d'Ebre, plantat, setembre de 2012

El fals pebrer, anomenat aguaribay o gualeguay als països d'origen, és un arbre perennifoli de la família de les anacardiàcies, de capçada arrodonida amb les branques una mica penjants, sol arribar difícilment als 15 m. El tronc, d'escorça clivellada i marró clar, pot arribar als 40 cm de diàmetre.



Fulla i fruits de fals pebrer en fruit, Riba-roja d'Ebre, plantat,
setembre de 2012

Les fulles són alternes i compostes imparipinnades de fins a 30 cm de llargada, sovint amb més de 20 folíols.



Fals pebrer en fruit, Riba-roja d'Ebre, plantat, setembre de 2012


Les inflorescències fan uns 20 cm; les flors són unisexuals o hermafrodites, grogues, molt petites; tenen 5 pètals; les masculines, 10 estams; les femenines, amb l'ovari globós. Floreix durant la primavera. 

El fruit en drupa és de color rosa lluent de la mida d'un gra de pebre (6 cm aprox.); granes de 3-5 mm; més evident que la flor, és semblant en forma i aroma al del pebrer. Fructifica a partir de l'agost.




Exemplar de fals pebrer en fruit, Riba-roja d'Ebre, plantat, setembre de 2012


És una espècie oriünda d'Amèrica del Sud: Brasil, Bolívia, Perú, Uruguai, etc. Naturalitzada a l'Amèrica Central i a Amèrica del nord.

Rarament el trobem plantat en algun poble de la comarca.

Molt utilitzat en jardineria per la semblança al desmai i de flaire agradable. A més, és molt resistent, i poc exigent amb el sòl i el clima. Encara que no aguanta les gelades molt fortes (-5, -8ºC) podem constatar que alguns exemplars han aguantat temperatures més baixes.

El fruit es considera indigest i una mica tòxic, si bé s'ha vingut utilitzant pels antics pobladors americans; les granes s'han utilitzat com a substitut del pebre i per fer begudes alcohòliques. La resina es mastega.

La varietat més cultivada a la Península és la var. areira (L.) DC. que es diferencia de la típica per tenir la fulla en nombre parell de folíols i els folíols de marge sencer i no serrat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...