dimecres, 29 d’agost del 2012

Verdolaga

Portulaca oleracea L.

Mata ajaguda de verdolaga, conreus de Vinebre


És una herba anual que pot arribar al mig metre en llocs humits i adobats, normalment és ajaguda però algunes branques són erectes. La tija te una coloració vermellosa molt típica.



Verdolaga en flor

Les fulles són espatulades de fins a 3 cm de llarg, són gruixudes i carnoses, tenen forma d'espàtula. Les flors surten de les aixelles de les tiges i fan 1 cm de diàmetre aproximadament.


Algunes mates són ascendents i no estan ajagudes

La corol·la té els pètals grocs, sovint en nombre variable. El fruit és una càpsula que a la maduresa s'obre com la tapa d'una olla, d'aquí el nom de (Portucala = portula = porta menuda [opercle]).


Fulles, tija rojenca i flor de verdolaga

S'ha consumit tradicionalment en amanida, tant les fulles com les tiges, es poden barrejar amb alguna fulla de salat blanc ; també s'ha vingut consumint com a verdura cuita, amb mongeta i patata o bé bledes i borratja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...