dimarts, 28 d’agost del 2012

Balca de fulla estreta

Thypha dominguenis Pers.



Inflorescència femenina, la masculina ja passada ha caigut (part pelada superior de l'eix),
 vores de l'Ebre, Riba-roja

La balca de fulla estreta és una planta herbàcia erecta, sovint supera els 2 m, té una tija principal on hi ha la inflorescència femenina i, a sobre, separada per una part nua, la masculina; és a dir, les inflorescències estan una mica o molt distants entre elles; la inflorescència femenina és més llarga que la masculina.


Inflorescència femenina, la masculina ja passada ha caigut (part pelada superior de l'eix),
 vores de l'Ebre, Riba-roja

Les fulles no solen superar els 8 mm d'amplada i tenen una beina en general auriculada; és fan servir per elaborar cadires i altres estris de balca.

Balcar davant un canyissar, hàbitat típic




Viu amb la base submergida a la vora de l'Ebre i d'altres corrents i basses, és un hidròfit radicant o helòfit, és a dir, una planta que viu a l'aigua i hi arrela.

Molt semblant a la T. angustifolia amb la que s'ha confós durant molt temps i que en aquest escrit adjudiquem les plantes de la nostra comarca a T. dominguensis seguint seguint els criteris de Flora IbericaT. latifolia però amb la flor femenina amb bractèoles i les inflorescències masculina i femenina distans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...