divendres, 28 de setembre del 2012

Corretjola borda

Cynanchum acutum L.



Planta de corretjola borda, canyissar, Flix, agost de 2012

La corretjola borda és una planta herbàcia o una mica llenyosa a la base i de tiges subterrànies, pertany a la família de les asclepiadàcies, és voluble i s'enfila sobre diverses plantes, és glabra i glauca o una mica grisenca, pot arribar a fer 2 metres. Tota la planta desprèn làtex blanc quan es trenca o talla.




Planta de corretjola borda, fulles i fruit, bardissa humida, Ascó,
setembre de 2012


Les fulles són oposades i peciolades, el limbe és cordat o sagitat i agut de fins a 15 cm de llargada per poc més de 5 cm d'amplada.



Inflorescència de corretjola borda, canyissar, Flix, agost de 2012


Les flors estan agrupades en umbel·les que creixen a les aixelles de les fulles; els sèpals són ovats i aguts de fins a 1,5 mm de llarg i la corol·la té un tub curt i els pètals d'uns 5 x 1,5 mm.




Detall de la flor de corretjola borda, canyissar, Flix, agost de 2012

Les flors tenen una corona doble de 10 segments amb l'interior de color rosa i l'exterior i resta de corol·la blanc. Floreix a l'estiu.



Detall del fruit de la corretjola borda, bardissa humida, Ascó, setembre de 2012

El fruit és un folicle simple allargat i prim, de fins a 8 cm de llar i 1 cm d'ample. Les llavors tenen un plomall de pèls blancs.


Detall del fruit sec i llavors de la corretjola borda, bardissa humida,
Ascó, setembre de 2012

Detall del fruit sec i llavors de la corretjola borda, bardissa humida,
Ascó, setembre de 2012


Plantes de corretjola borda, canyissar, Flix, agost de 2012


Habita els herbassars i els canyars i canyissars sobre sòls humits i de vegades salabrosos, també la trobem als tamarigars i a les bardisses sobre esbarzers en indrets humits vora l'Ebre o d'altres cursos d'aigua.

És planta de distribució Mediterrània Iraniana, que penetra a zones més continentals seguint la vall de l'Ebre. És difícil d'erradicar dels llocs que ha invaït.

El latex quallat es converteix en una massa negrosa i s'ha usat com a purgant en quantitats no superiors a 1,5 gr (Font i Quer, 1980)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...