dimarts, 25 de setembre del 2012

Jonca marítima

Scirpus maritimus L. subsp. maritimus
=Bolboschoenus maritimus (L.) Palla 



Inflorescència de la Jonca marítima, espiguetes i bràctees divergents, Illa dels Xops al Riu de Baix, Flix, setembre de 2012


Planta herbàcia perenne, amb rizoma ben desenvolupat de mig cm de diàmetre que sovint està per sota del nivell freàtic; té la tija trígona i erecta al capdamunt de la qual té una inflorescència en forma de panícula fasciculada compacta i amb bràctees semblants a les fulles i patents de fins a 30 cm; de vegades supera el metre.



Inflorescència de la Jonca marítima,  Illa dels Xops al Riu de Baix, Flix, setembre de 2012


Té les fulles planes de fins a 10 mm d'amplada, de llargada variable però normalment no superen la llargada de la planta.



Grup d'espiguetes de la Jonca marítima,  Illa dels xops al Riu de Baix, Flix, setembre de 2012


Les espiguetes tenen els peduncles molt curts o inexistents i es troben agrupades en nombre de 4-5 per cada glomèrul o grup al capdamunt de cada branca de la inflorescència; les espiguetes poden superar els 20 mm de llarg, són groguenques i es tornen marronoses al madurar.




Detalls d'espiguetes de la Jonca marítima,  Illa dels xops al Riu de Baix,
Flix, setembre de 2012



Les flors estan protegides per les glumes que no solen tenir més de 7 mm de llarg, tenen una aresta a la punta i vàries dents als costats de l'aresta; té 3 estams amb les anteres groguenques  i els fruits són núcules  d'uns 3 mm.




Hàbitat de la jonca marítima amb salicària florida al centre,  Illa dels xops al
Riu de Baix, Flix, setembre de 2012


Viu a les jonqueres helofítiques, a les vores d'aigua una mica salinitzada i als canyissars; té el seu òptim a la comunitat que hi dóna nom, l'Scirpetum maritimi-littoralis. Fora de la part més continental sols la trobem a la vora dels cursos d'aigua, principalment a l'Ebre.

És una planta amplament distribuïda a tota la mediterrània i a gran part d'Europa, s'estén més enllà de l'Índia.

Sembla ser que la raça que predomina és la var. compactus (Hoffm.) Meyer, de peduncles molt curts i inflorescència compacta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...