divendres, 21 de setembre del 2012

Lledoner

Celtis australis L.




Lledoner adult en fruit a final d'estiu, La Palma d'Ebre


Arbre de fulla caduca de la família de les ulmàcies com l'om de fulla petita, té l'escorça llisa i grisenca i la capsada arrodonida o ovoide; és molt ramós. A la nostra zona no supera els 15 m.



Grupet de lledoners en una valladeta vora rierol, La Palma d'Ebre


Les fulles són asimètriques com el cas de l'om, lanceolades, dentades i aspres al tacte de fins a 15 x 5 cm i amb el pecíol de fins a poc menys de 2 cm. Les flors són de 2 tipus, les unes masculines i les altres femenines amb 5 tèpals curts i 5 estams; l'ovari s'allarga amb l'estil que es divideix en 2 estigmes.


Fullam i fruits immadurs de lledoner, La Palma d'Ebre


El fruit en forma de drupa és el lledó, de poc més d'1 cm de diàmetre i d'un verd groguenc, que es torna negrós a la maduresa, és comestible. El lledoner floreix a la primavera i fructifica a l'estiu; el fruit madura ja entrada la tardor.



Fruits immadurs de lledoner, La Palma d'Ebre

Fruits madurs de lledoner, La Palma d'Ebre


És una espècie cultivada des de fa segles i viu vora masies; és subespontani i perdura molts anys en indrets una mica humits, petites vallades o vores de rierols.

De manera subespontània l'hem vist, encara que rarament, des de Faió i Mequinensa fins a Vinebre.

El fruit és comestible però una mica fat i amb molt pinyol i poca carn.

És un bon arbre d'ombra densa, però a la nostra comarca fa falta regar-lo per tal d'obtenir una bona densitat de fullam. Les branques s'han fet servir per fer forques i d'altres estris de pagès.

En medicina popular s'ha usat, sobretot el fruit, com a astringent i per regular el flux menstrual a les dones.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...