diumenge, 30 de setembre del 2012

Mata o llentiscle

Pistacia lentiscus L.


Arbust de mata amb fruits madurant, vers el Pas de l'Ase, Ascó,
setembre de 2012


La mata és un arbust o, més rarament, amb aspecte de petit arbre en exemplars molt vells, de fulla perenne, és dioic i per tant hi ha exemplars amb flors masculines i d'altres amb flors femenines; pertany a la família de les anacardiàcies; rarament supera els 3 m d'alçada encara que de vegades trobem exemplars excepcionals de més de 5 m de diàmetre.



Fulles compostes de mata, vers el Pas de l'Ase, Ascó, setembre de 2012


Les fulles són compostes amb un nombre parell de folíols i amb el raquis una mica alat i igual que el pecíol; els folíols en nombre de 6-10 parells per fulla són gruixuts, durs i lluents i de forma lanceolada.



Rames de mata amb fruits madurant, vers el Pas de l'Ase, Ascó, setembre de 2012


Les flors masculines i femenines estan agrupades en raïms a l'aixella de les fulles i separades en peus masculins i femenins; les flors masculines tenen 5 peces a manera de sèpals que deixen 5 estams al descobert; les anteres tenen un color rogenc que esdevé groguenc; les femenines tenen l'estil acabat de manera trífida.



Detalls de fruits de mata madurant, vers el Pas de l'Ase, Ascó, setembre de 2012


El fruit és una drupa d'uns 5 mm de diàmetre, vermella que es torna negrosa quan madura, semblant als pistatxos però més petites. És del mateix gènere que el terebint i el pistatxer.Viu a les brolles de romer i xipell de tota la comarca, també a les garrigues i sotabosc de pinedes; amb l'alçada conviu amb el terebint i rarament s'hi produeix l'híbrid (P. x saportae)De la saba en surt el màstic, goma molt aromàtica, com tota la planta, que es feia servir per mastegar; la saba provoca un so molt característic i estrident quan es cremem les branques de la planta. La fusta és un bon combustible; s'obté fent talls a les tiges més gruixudes i es recull a l'estiu.En medicina popular s'ha utilitzat en ortodòncia i s'ha especulat en l'efecte que té sobre l'Helicobacter pylori, bacteri que en alguns casos és molt nociu per l'estòmac i aparell digestiu.S'usa també en pastisseria i, a Grècia, en l'elaboració de licors. També s'ha usat per a l'elaboració de vernissos i pintures.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...