Translate

dilluns, 22 d’octubre de 2012

Bident frondós

Bidens frondosa L.Planta de bident frondós, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012

El bident frondós és una planta herbàcia, molt robusta i ramificada, sovint supera el metre i de vegades arriba a fer 1,5 m.

Les fulles són pinnaticompostes i tenen fins a dos parells de foliols lanceolats i dentats que no superen els 10 x 3 cm; el foliol terminal és més gran que els altres.

Semblant en l'aspecte als seus congèneres Bidens aurea (més espectacular), Bidens tripartita, Bidens subalternas.
Inflorescència de bident frondós, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012

La inflorescència està formada per panícules que creixen a l'aixella de moltes de les branques de la tija i estan formades per varis capítols.
Capítol de bident frondós, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012

Capítol  de fins a 2 cm, groguencs, sense lígules amb les bràctees externes foliàcies que superen les internes que són escarioses i mesuren entre 7 i 10 mm de llarg per 2-4 mm d'ample.
Capítol de bident frondós, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012

Detall de l'aqueni bidentat de bident frondós, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012Els fruits són aquenis comprimits lateralment i fa 5-8 x 2-3 mm, cobertes amb arestes retorces i amb dues arestes erectes al capdamunt una mica més curts que les bràctees de l'involucre.
Habitat i fullam de bident frondós, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012

Viu als herbassars higronitròfils en sòls temporalment inundats on forma un tipus de vegetació (Bidention).

És planta rara i poc abundant a la nostra comarca.

És una planta oriünda d'Amèrica del nord i naturalitzada a l'oest europeu; a l'est de la Península Ibèrica queda delimitada a determinades contrades marítimes i sols entra cap a territoris continentals seguint els riberals de l'Ebre i els seus afluents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada