Cydonia oblonga Mill.
El codonyer és un arbre caducifoli de la família de les rosàcies; té les branques tortuoses i tomentoses, cobertes, les més joves, d'una fina borra; no sol superar els 5 m.
Les fulles són ovades i fan uns 10 x 5 cm, són enteres, verdes a l'anvers i tomentoses i blanquinoses al revers.
Les flors són solitàries, pentàmeres i de tonalitats blanques o rosàcies i de no més de 4 cm de diàmetre; els sèpals són dentats. Floreix a l'abril i al maig.
Els fruits, codonys, no solen superar els 4 cm de diàmetre però són molt més grossos a les varietats cultivades i a les que són subespontànies; són pilosos i aspres al gust, de forma entre pera i poma; són molt aromàtics. Fructifiquen a partir del setembre.
Rames de codonyer amb fruits verds, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012 |
El codonyer és un arbre caducifoli de la família de les rosàcies; té les branques tortuoses i tomentoses, cobertes, les més joves, d'una fina borra; no sol superar els 5 m.
Rames de codonyer amb fruits verds, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012 |
Les flors són solitàries, pentàmeres i de tonalitats blanques o rosàcies i de no més de 4 cm de diàmetre; els sèpals són dentats. Floreix a l'abril i al maig.
Detall del fruit de codonyer, encara verd, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012 |
Els fruits, codonys, no solen superar els 4 cm de diàmetre però són molt més grossos a les varietats cultivades i a les que són subespontànies; són pilosos i aspres al gust, de forma entre pera i poma; són molt aromàtics. Fructifiquen a partir del setembre.
Hàbitat d'un codonyer subespontani vora un nesprer, en un bardissa vora l'Ebre, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012 |
Normalment és cultivat però l'hem vist en alguns llocs de la nostra comarca com a subespontani, nascut de llavors, sobretot vora el riu i sènies. És originari d'Orient.
L'aroma que desprèn el fruit s'ha fet servir per donar bona olor a habitacions o d'altres indrets tancats, armaris, cotxes, etc.
Ús culinari: de la seva polpa se n'obté la confitura o compota anomenada codonyat; també es menja cuit al forn on perd l'aspror.
En medicina popular, el codonyat es menja pels desajustos de l'aparell digestiu i per parar les diarrees; és per tant astringent i antidiarreic; s'ha utilitzat el suc fermentat per als mateixos usos que els esmentats anteriorment.
L'aroma que desprèn el fruit s'ha fet servir per donar bona olor a habitacions o d'altres indrets tancats, armaris, cotxes, etc.
Ús culinari: de la seva polpa se n'obté la confitura o compota anomenada codonyat; també es menja cuit al forn on perd l'aspror.
En medicina popular, el codonyat es menja pels desajustos de l'aparell digestiu i per parar les diarrees; és per tant astringent i antidiarreic; s'ha utilitzat el suc fermentat per als mateixos usos que els esmentats anteriorment.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada