diumenge, 20 de gener del 2013

Coniza canadenca

Conyza canadensis (L.) Cronquist
=Erigeron canadensis L.



Inflorescència de coniza canadenca, Ascó, camí de Barbers,
14 de setembre de 2013

Planta herbàcia anual, rarament perennant, de la família de les compostes, molt semblant a la coniza bonairenca i a la sumatrenca però amb la inflorescència molt densa amb els capítols molt més petits. És erecta i poc ramosa, pot arribar a quasi 1 m d'alçada.



Fullam de coniza canadenca, Ascó, camí de Barbers,
14 de setembre de 2013

Fulles enteres o molt poc dentades, disposades a la tija de manera molt densa, de fins a 10 x 1 cm, amb pilositat curta o més o menys glabres i amb cilis als marges.



Detall de l'inflorescència de coniza canadenca, Ascó, camí de Barbers,
14 de setembre de 2013

Inflorescència en panícula cilíndrica densa, amb molts capítols de fins a 5 mm com a màxim. Capítols amb unes 20-50 flors externes femenines amb les lígules blanques petites però evidents (1 mm) i unes 15-30 flors centrals hermafrodites tubuloses i groguenques. Fruit en aqueni de fins a 1,5 mm. Papus de fins a 3,5 mm. Floreix del juny al desembre.



Hàbitat de coniza canadenca, compartit amb d'altres congèneres, Ascó, camí de Barbers,
14 de setembre de 2013

Habita els herbassars ruderals, en sòls secs, de vegades pedregosos (Chenopodium murails). És planta originària d'Amèrica del nord que ha esdevingut invasora i s'ha naturalitzat a les regions temperades de tot el món.

Com els seus congèneres és cada cop més comú i abundant a la nostra comarca.



2 comentaris:

  1. Gracies, Ferran finalment he entès les conizas classe magistral gracies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola David, espero que més endavant et sigui més fàcil, ara sols faig servir fotos actuals, ja aniré ampliant ja que tinc en carpeta 2 espècies més de Conyza i alguna que sembla pot ser híbrida. Aprofito per comentar-te que m'han florit fa 2 setmanes 2 bulbs dels narcisos del Figaró però resulta que han sortit amb les flors del N. dubius, molt petites i totalment blanques, és ben curiós (seguimos en ello). Gracies per tot!

      Elimina

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...