dimarts, 22 de gener del 2013

Jonc agut

Juncus acutus L., Sp. Pl.: 325 (1753)
subsp. acutus


Inflorescència fructificada de jonc agut, Flix, Sebes, jonquera vora l'Ebre,
setembre de 2012

El jonc agut és una espècie herbàcia perenne de la família de les juncàcies, glabra, molt densament cespitosa. Té un rizoma curt que no arriba a 1 cm. Sovint no supera el metre però de vegades arriba a 1,5 m. L'amplada de les tiges no sol superar els 2-3 cm i són una mica estriades i plenes.



Vista lateral d'inflorescència fructificada de jonc agut, Flix, Sebes,
jonquera vora l'Ebre, setembre de 2012

Les fulles són basals, no gens diferenciades de les tiges, punxenques; no arriben al mig metre.

La inflorescència, de fins a poc menys de 30 cm, és lateral (pseudolateral) paniculoide (antela) ramificada i formant glomèruls, amb 2 bràctees foliàcies. La inferior de fins a 30 cm sembla la prolongació de la tija i supera la inflorescència. La superior és mes curta, no sol superar els 10 cm i sovint no és gaire punxenca. Els glomèruls porten 3-4 flors i un número semblant de bractèoles.

Les flors són quasi sèssils. Tèpals de fins a 3 mm quasi iguals de llargada; els externs més gruixuts a la base, amb marges escariosos; els interns oblongs, obtusos o mucronats, amb 2 aurícules a la base. Té 6 estams amb filaments que no arriben als 0,5 mm i les anteres de fins a 1,5 mm. L'estil no supera els 0,8 mm i els estigmes, els 2 mm. Floreix del maig al juliol.

El fruit és una càpsula subglobosa brillant i marró vermellosa, de fins a 6 mm de diàmetre que duplica la llargada dels tèpals. Les llavors (més de 80 per càpsula a la nostra subespècie) no arriben als 2 mm, amb aspecte fusiforme o polièdrica, de color semblant a la càpsula, amb uns apèndix de fins 0,6 mm.



Hàbitat de jonc agut, Flix, Sebes,  jonquera vora l'Ebre, setembre de 2012

Habita les jonqueres i prats en zones molt humides i inundades temporalment, una mica salines (Juncetalia maritimi), a les contrades litorals i a zones continentals de la Península Ibèrica.

És comú a les jonqueres vora l'Ebre; més rar als herbassars vora els altres corrents d'aigua de tota la comarca; abundant en determinades superfícies.

La subespècie acutus (típica a la nostra comarca) viu a les zones continentals de la Península i nord d'Àfrica. La subespècie tomassinii (Parl.) Trabut, de distribució litoral o costera (en part), s'ha tractat com a subespècie de J. littoralis C.A. Mey. Aquest tàxon es diferencia del nostre per tenir la càpsula de menys de 4 mm de diàmetre i amb menys de 80 granes, entre d'altres característiques.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...