dimecres, 17 d’abril del 2013

Ginestó

Osyris alba L., Sp. Pl.: 1022 (1753)


Tija i fulles de ginestó, Flix, 14 d'abril de 2013

Mata dioica d’un verd tirant a glauc, glabra, ramosa i erecta; tiges anguloses, verdes i fotosintètiques; hemiparàsita d’arrels d’altres plantes, amb rizomes llargs, rarament supera el metre.

Poc o molt fullosa; fulles alternes, enteres, lanceolades de poc més de 25 x 3(4) mm, sèssils, persistents o caduques, amb un nervi molt marcat al revers


Ginestó i detall de flor masculina, Flix, 14 d'abril de 2013

Inflorescències en paniculoides, les masculines amb flors més nombroses que les femenines; bractèoles persistents; flors unisexuals, groguenques i molt oloroses, receptacle més curt a les masculines que a les femenines diferenciades; peces florals (tèpals masculins i femenins i estams) normalment en nombre de 3 o rarament 4; estams amb el filament molt curt tapat per un fascicle de pèls; ovari tricarpelar, ínfer, sols es desenvolupa un rudiment seminal que donarà lloc a una sola llavor; estil curt i estigma lobulat.
 

Fruits de ginestó, Flix, 14 d'abril de 2013

Fruit en drupa, verd groguenc que esdevé roig quan madura, ovoide, de fins a 7 x 7 mm, amb una cicatriu anual a l’àpex; 1sola grana rugosa per fruit.


Habitat de ginestó, Flix, 14 d'abril de 2013

Habita les garrigues i les brolles clares, sovint en sòls profunds. Distribució mediterrània, descrita de Montpeller. És comú però no massa abundant. Floreix del març al maig i els fruits poden restar madurant a la planta fins a la floració de la temporada següent.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...