Translate

dissabte, 8 de juny de 2013

All de bruixa

Allium roseum L., Sp. Pl.: 296 (1753)
= Molinum roseum (L.) Fourr. in Ann. Soc. Linn. Lyon 17: 159 (1869)

All de bruixa en flor, la Torre de l'Espanyol, 19 de maig de 2013

Planta bulbosa de la família de les liliàcies; bulb blanquinós, subesfèric de fins a 2,5 cm, normalment amb bulbils sèssils; la coberta del bulb és foveolada; escap que rarament arriba als 70 cm i de fins a 0,5 cm de diàmetre a la base.


Bulbs de l'all de bruixa, la Torre de l'Espanyol, 19 de maig de 2013


Plec d'herbari d'all de bruixa, Ascó vers el Pas de l'Ase,
18 d'abril de 1992 [FLS02286]

Fulles i inflorescència immadura d'all de bruixa, la Torre de l'Espanyol,
19 de maig de 2013

Fulles de secció plana, formades per una beina d'uns 10 cm de llarga i la làmina sovint de més de 30 cm i de menys d'1cm d'amplada.


Inflorescència d'all de bruixa en flor, la Torre de l'Espanyol,
19 de maig de 2013

Inflorescència hemisfèrica de fins a 5 cm, amb l'espata amb varis lòbuls (4-6); pedicels de fins a poc més de 4 cm; tèpals de color rosa o blanc d'uns 10 mm; amb bulbils o sense. Floreix a partir del març i fins al juny als obacs.

Fruit en càpsula de 3 - 6 mm, trilocular; granes de 4 x 2 mm aproximadament, negres.


Inflorescència amb bulbils d'all de bruixa en flor, la Torre de l'Espanyol,
19 de maig de 2013

Hàbitat de l'all de bruixa en flor, la Torre de l'Espanyol,
19 de maig de 2013

Habita els herbassars més o menys humits i les vores de camps i camins (Brachipodion foenicoidis).

Comú a la comarca encara que no massa abundant.

Planta de distribució mediterrània.

Seria impossible repassar totes les virtuts medicinals que s'han donat a l'all a través de la història, depèn, també, de quina espècie d'all es tracta; normalment, a la bibliografia, trobarem la majoria de propietats referides a l'all comú (Allium sativum). La substància que causa la típica olor d'all és el disulfur d'alil; l'all de bruixa que us presentem és especialment ric en aquesta substància. És interessant la lectura de la descripció que en fa Font i Quer (1980: 887) i una frase que m'ha semblat interessant. "Quien come ajos, rábanos y morcilla, en la boca los tiene todo el día".

Algunes de les propietats de l'all són: hipolipemiant (efecte cardioprotector), vasodilatador, antihipertensiu, hipoglucemiant, antibiòtic i antisèptic general, vermífug, tonificant i depuratiu, etc.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada