Allium roseum L., Sp. Pl.: 296 (1753)
= Molinum roseum (L.) Fourr. in Ann. Soc. Linn. Lyon 17: 159 (1869)Planta bulbosa de la família de les liliàcies; bulb blanquinós, subesfèric de fins a 2,5 cm, normalment amb bulbils sèssils; la coberta del bulb és foveolada; escap que rarament arriba als 70 cm i de fins a 0,5 cm de diàmetre a la base.
Bulbs de l'all de bruixa, la Torre de l'Espanyol, 19 de maig de 2013 |
Plec d'herbari d'all de bruixa, Ascó vers el Pas de l'Ase, 18 d'abril de 1992 [FLS02286] |
Fulles i inflorescència immadura d'all de bruixa, la Torre de l'Espanyol, 19 de maig de 2013 |
Fulles de secció plana, formades per una beina d'uns 10 cm de llarga i la làmina sovint de més de 30 cm i de menys d'1cm d'amplada.
Inflorescència d'all de bruixa en flor, la Torre de l'Espanyol, 19 de maig de 2013 |
Inflorescència hemisfèrica de fins a 5 cm, amb l'espata amb varis lòbuls (4-6); pedicels de fins a poc més de 4 cm; tèpals de color rosa o blanc d'uns 10 mm; amb bulbils o sense. Floreix a partir del març i fins al juny als obacs.
Fruit en càpsula de 3 - 6 mm, trilocular; granes de 4 x 2 mm aproximadament, negres.
Inflorescència amb bulbils d'all de bruixa en flor, la Torre de l'Espanyol, 19 de maig de 2013 |
Hàbitat de l'all de bruixa en flor, la Torre de l'Espanyol, 19 de maig de 2013 |
Habita els herbassars més o menys humits i les vores de camps i camins (Brachipodion foenicoidis).
Comú a la comarca encara que no massa abundant.
Planta de distribució mediterrània.
Seria impossible repassar totes les virtuts medicinals que s'han donat a l'all a través de la història, depèn, també, de quina espècie d'all es tracta; normalment, a la bibliografia, trobarem la majoria de propietats referides a l'all comú (Allium sativum). La substància que causa la típica olor d'all és el disulfur d'alil; l'all de bruixa que us presentem és especialment ric en aquesta substància. És interessant la lectura de la descripció que en fa Font i Quer (1980: 887) i una frase que m'ha semblat interessant. "Quien come ajos, rábanos y morcilla, en la boca los tiene todo el día".
Algunes de les propietats de l'all són: hipolipemiant (efecte cardioprotector), vasodilatador, antihipertensiu, hipoglucemiant, antibiòtic i antisèptic general, vermífug, tonificant i depuratiu, etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada