Translate

dimecres, 2 d’octubre de 2013

Botons d'or d'aigua

Ranunculus trilobus Desf., Fl. Atlant. 1: 437. 1798.
=R. sardous Crantz, Stirp. Austr. Fasc. 2: 84. 1763.
  subsp. trilobus (Desf.) Rouy & Foucaud, Fl. France 1: 109. 1893.Botons d'or d'aigua en flor, Flix, Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig del 2011

Planta herbàcia (teròfit) de la família de les ranunculàcies, erecta o molt sovint sols ascendent, ramificada, poc pilosa, pèls llargs rectes i esparsos sobretot a la tija; tija fistulosa de fins a poc més de 50 cm; arrel fasciculada.


Plec d'herbari de botons d'or d'aigua en flor, Flix, Alta Ribera d'Ebre, Catalonia,
maig del 2011 [FLS10905]
Botons d'or d'aigua, fulles, Flix, Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig del 2011

Fulles profundament dividides, les inferiors de fins a 80 x 90 mm, suborbiculars, trilobulades, peciolades, amb segments poc amples i peciolulats, les caulinars i superiors pinnatisectes i amb els segments lanceolats i estrets, cuneiformes, sèssils; poc piloses.Botons d'or d'aigua en flor i fruit, Flix, Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig del 2011

Inflorescències oposades a les fulles, amb flors solitàries o pauciflores, amb llargs peduncles però sovint no tant com la fulla corresponent.


Botons d'or d'aigua en flor, Flix, Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig del 2011

Flors pentàmeres, de fins a 15 mm de diàmetre; sèpals reflexes, verds amb els marges membranosos i groguencs; pètals obovats, de fins a 5 mm, grocs amb la base més fosca; 10-15 estams; anteres grogues més llargues que els filaments; pol·len groc; gineceu més curt que les anteres a l'antesi, després més llarg.

Floreix a finals de maig i fins entrat l'agost.


Botons d'or d'aigua en fruit, Flix, Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig del 2011


Fruit en aqueni (núcula) de fins a 2 mm; aquenis agrupats en un receptacle oblong, pilós, fins a uns 30-40 per flor, aplanats, lenticulars, amb voraviu diferenciat, i amb protuberàncies tuberculades a ambdues cares, bec molt petit de menys de 0,5 mm, a la maduresa de color marronós.Botons d'or d'aigua, hàbitat, Flix, Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig del 2011

Habita els herbassars humits, inundats bona part de l'any, a les vores de l'Ebre (Bidention).

És molt rar i poc abundant. Sols l'hem observat en alguns trams de l'Ebre. Havia estat citat del Delta de l'Ebre i de la part de Casp; en desconeixem altres cites.

És de distribució Holàrtica.


Com la resta de Ranunculus i altres gèneres de les ranunculàcies és una planta tòxica en ús intern, vesicant i rubefaent en tractaments tòpics.Creat a data: 02/X/2013, 20:00 h.
Actualitzat a data: 
02/X/2013, 20:00 h. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada