dimecres, 6 de novembre del 2013

Fraret d’estepa

Cytinus hypocistis (L.) L., Syst. Nat. ed. 12, 2: 602 (1767)
=Asarum hypocistis L., Sp. Pl.: 442 (1753) [basiònim]

subsp. hypocistis


Fraret d'estepa florit, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2010

Planta paràsita (geòfit paràsit) de la família de les Rafflesiàcies, groga i roja, amb florida arran de terra, arrelada a les arrels d'altres plantes -estepes, esteperoles de flor blanca- de la família de les cistàcies; tiges curtes i carnoses sovint mig enterrades, una mica rogenques a la base, la part externa no sol superar els 10 cm.

Fulles lanceolades imbricades, que es confonen amb les esquames i que envolten les tiges.


Fraret d'estepa florit, Flix (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, maig de 2010

Inflorescència compacta en espiga densa; bràctees i periant groc i roig a la part mitjana i a l'àpex; fins a 10-15 flors, flors unisexuals normalment tetràmeres, amb 2 bràctees, les inferiors femenines i amb el periant de fins a 15 mm i les superiors masculines; 8 estams units en columna i dipositats en forma circular en vista superior.

Floreix de finals d'abril a començament de juny.

Fruit en baia; fruit dolç i comestible.


Romer mascle, (Cistus clussiplanta hoste, a la brolla de romer i xipell (Rosmarino-Ericion)

Habita les brolles de romer i xipell abundants en estepes, especialment en romer mascle (Cistus clussi) (Rosmarino -Ericion).

És rara, sempre associada a l'hoste que és molt més comú.

Distribució àmpliament mediterrània.




Creat a data: 21/XI/2013, 19:30 h.
Actualitzat a data: 21/XI/2013, 19:30 h.

2 comentaris:

  1. Ferràn, com sempre una excel.lent explicació de l'anatomia d'aquesta fantàstica planta que va sobreviure a la salinització del medi i la sequera de fa milions d'anys aficant una arrel dins els teixits radiculars d'una altra planta més ben adaptada a les condicions extremes. Fa 50 anys el meu padrí patern (avi), passejant per una garriga mallorquina, em va mostrar una d'aquestes flors, la va collir i me la va fer tastar. Era dolça com la mel. Ell l'anomenava "margalida". Mai ho he oblidat. Salutacions cordials.

    ResponElimina
  2. Super, Joan, ampliació que ve de gust, gràcies. Salut-

    ResponElimina

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...